Αποζημίωση, λόγω κατάρριψης μη επανδρωμένου αεροσκάφους

0

Αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε τον ιδιοκτήτη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), το οποίο καταρρίφθηκε, όταν πυροβολήθηκε από γείτονα του.

Το επίμαχο αεροσκάφος, κατασκευής του ενάγοντος, Eric Joe, καταρρίφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον γείτονα του, Brett McBay, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πετούσε πάνω από την ιδιοκτησία του, με σκοπό να τον κατασκοπεύσει.

Ο Ε.Joe ζήτησε από τον McBay να του καταβάλλει το κόστος επισκευής του αεροσκάφους, επειδή όμως ο δεύτερος αρνήθηκε, κινήθηκε δικαστικά εναντίον του στο δικαστήριο μικροδιαφορών της Καλιφόρνια.

Προς υποστήριξη της αγωγής του, ο ενάγων κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου τα δεδομένα τοποθεσίας (GPS) του αεροσκάφους, από τα οποία αποδείχθηκε ότι όταν καταρρίφθηκε, το αεροσκάφος πετούσε πάνω από οπωρώνα με καρυδιές ιδιοκτησίας της οικογένειας του, και δε βρισκόταν πάνω από το οικόπεδο του McBay.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο εναγόμενος «αντέδρασε παράλογα» ανοίγοντας πυρά κατά του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, άσχετα από το εάν αυτό βρισκόταν πράγματι εντός της ιδιοκτησίας του, καταδικάζοντας τον σε καταβολή αποζημίωσης, ύψους 850 δολαρίων.