Αποζημίωση μέχρι και 1 δισ. δολαρίων κινδυνεύει να καταβάλει η Apple στη Nokia

0

Συνεχίζονται οι αναταράξεις μετά την αγωγή που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη ο φινλανδικός γίγαντας της κινητής τηλεφωνίας, Nokia κατά της αμερικανικής Apple για παράνομη χρήση δικών της ευρεσιτεχνιών σε όλα τα μοντέλα της δημοφιλούς συσκευής iPhone από το 2007 μέχρι σήμερα.
Η αγωγή που κατατέθηκε στις ΗΠΑ και υποστηρίζει πως η Apple χρησιμοποίησε χωρίς άδεια 10 πατέντες της Nokia σε τεχνολογίες όπως η ασύρματη μετάδοση δεδομένων, εκτιμάται ότι μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στην αμερικανική φίρμα. Το στέλεχος της Strategy Analytics, Νηλ Μάουστον δήλωσε ότι η Apple αναμένεται να κληθεί να πληρώσει από 200 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες που χρησιμοποιήθηκαν στα 34 εκατομμύρια iPhone τα οποία κατασκευάστηκαν μέχρι σήμερα. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, η εταιρία πούλησε 7,4 εκατομμύρια συσκευές με μέση τιμή 566 δολαρίων, σύμφωνα με τη Strategy Analytics. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η Nokia μπορεί να διεκδικήσει τόσο μεγάλα ποσά, καθώς είναι ένας από τους βασικούς κατόχους ευρεσιτεχνιών στις τεχνολογίες της κινητής τηλεφωνίας, μαζί με την Qualcomm και την Ericsson.
Ο φινλανδικός κολοσσός υποστηρίζει στην αγωγή ότι είχε καταθέσει πολλές οικονομικές προσφορές στην Apple για παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης της τεχνολογίας της, τόσο ανά ευρεσιτεχνία όσο και με μορφή πακέτων με πατέντες, αλλά η εταιρία τις απέρριψε.
Η Nokia έχει εμπειρία από μεγάλες δικαστικές διαμάχες. Πριν από ένα χρόνο αντίπαλός της ήταν η Qualcomm, κατά της οποίας είχε υποβάλει και προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση των κανόνων περί ανταγωνισμού. Τελικά οι δύο εταιρίες κατέληξαν σε συμβιβασμό, η Nokia απέσυρε την προσφυγή και μάλιστα πλήρωσε επιπλέον 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην αμερικανική εταιρία κατασκευής τσιπ, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιεί πατέντες της επί μια 15ετία.

Σχόλια