“Αποζημίωση” της Google στην Orange-France Telecom για την “υπερφόρτωση” στο δίκτυο της

0

Το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange-France Telecom, Stephane Richard, σε συνέντευξή του στο γαλλικό σταθμό BFM Business, αποκάλυψε τη συμφωνία της εταιρείας με την Google για καταβολή ενός «φόρου» για τον όγκο δεδομένων, ο οποίος διακινείται μέσω του δικτύου της εταιρείας. Ο S. Richard ανέφερε ότι η κίνηση στο δίκτυο της επιχείρησης, η οποία προέρχεται από τις υπηρεσίες της Google αγγίζει το 50%, ποσοστό αρκετά υψηλό ώστε να δικαιολογεί την καταβολή σχετικής «αποζημίωσης». Παρ’ όλα αυτά, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών, όπως δήλωσε ο S. Richard, έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τον αμερικανικό κολοσσό την καταβολή του συγκεκριμένου «φόρου», καθώς η δραστηριότητα της ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης και οι πελάτες της υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 230εκ. παγκοσμίως, ενώ το δίκτυό της καλύπτει περιοχές όπου, χωρίς αυτό, η Google θα ήταν αδύνατο να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Να σημειωθεί ότι οι πάροχοι διαδικτύου ασκούν εδώ και χρόνια πιέσεις για την επιβολή ενός διαδικτυακού φόρου σε εταιρείες, όπως η Google ή το Facebook καθώς, όπως υποστηρίζουν, αποκομίζουν τεράστια κέρδη «υπερφορτώνοντας» τα δίκτυά τους, χωρίς να αναπτύσσουν ενεργό δράση στον τομέα των επενδύσεων για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών.

Η Google φαίνεται να έχει βρεθεί στο στόχαστρο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του διαδικτύου καθώς μόλις πριν μερικές εβδομάδες, η γαλλική εταιρεία-πάροχος υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο (ISP) «Free» επέβαλε απαγόρευση στην προβολή διαφημίσεων, η οποία ήρθη μετά από παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης. Ο S. Richard κατέκρινε τη συγκεκριμένη κίνηση επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης μεταξύ των ISP’s και των διαδικτυακών εταιρειών για την εξεύρεση μιας λύσης συνεργασίας καθώς, όπως υπογράμμισε, τα συμφέροντά τους αλληλοεξαρτώνται.

Σχόλια