Αποζημίωση ζητά ηθοποιός από την Amazon επειδή αποκάλυψε την ηλικία της

0

Η Αμερικανίδα ηθοποιός έλκει την καταγωγή της από την Ασία και για τις ανάγκες της αγωγής προτίμησε να χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο Jane Doe. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, έκανε εγγραφή στην online υπηρεσία IMBd Pro Service το 2008, με σκοπό να προστεθούν τα στοιχεία της στην βάση δεδομένων των ηθοποιών –η υπηρεσία έχει επίσης λίστες με σκηνοθέτες, άλλους συντελεστές και ταινίες.

Ωστόσο η εταιρεία καταχράστηκε τα προσωπικά δεδομένα που η ηθοποιός εισήγαγε αποκλειστικά για την εγγραφή, αναρτώντας την -συναγόμενη από την ημερομηνία γέννησης- ηλικία στο προφίλ της. Στην αγωγή η ηθοποιός ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία φέρει αδικοπρακτική ευθύνη, διότι  αθέτησε τις συμβατικές της δεσμεύσεις, την εξαπάτησε, καταχράστηκε τα προσωπικά της δεδομένα και παραβίασε τις διατάξεις προστασίας του δικαίου του καταναλωτή. Από αυτές τις παράνομες πράξεις διατείνεται ότι υφίσταται ζημία, καθώς θα λιγοστέψουν οι σοβαρές επαγγελματικές προτάσεις από παραγωγούς και σκηνοθέτες, εφόσον αποκαλύφθηκε ότι φτάνει την ηλικία των σαράντα. «Αν κάποιος πλησιάζει τα σαράντα, θεωρείται “τελειωμένος”, ανεξαρτήτως εμφάνισης ή ταλέντου. Αυτό ισχύει δε κυρίως για τις γυναίκες ηθοποιούς, όπως η ενάγουσα, καθώς οι σκηνοθέτες δημιουργούν ρόλους για νεότερες, τις οποίες και προτιμούν οι υπεύθυνοι κάστινγκ.

Η αποκάλυψη της ηλικίας της ενάγουσας ισοδυναμεί άρα με λιγότερες ευκαιρίες στην ήδη ανταγωνιστικότατη κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλυγουντ», έγραφε το κείμενο της αγωγής.Η αγωγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σηάτλ, όπου εδρεύει η Amazon. Η ενάγουσα ισχυρίστηκε ότι πριν κινηθεί νομικά, είχε απορριφθεί από το IMDb το αίτημα διαγραφής της ανηρτημένης πληροφορίας για την ηλικία. Η Amazon αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Αποζημίωση ζητά ηθοποιός από την Amazon επειδή αποκάλυψε την ηλικία της                                                                                             

Σχόλια