Απροστάτευτη η Ελλάδα από παντός είδους ηλεκτρονικές επιθέσεις

0

Αθωράκιστη από παντός είδους «ηλεκτρονικές επιθέσεις» στις υποδομές της χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Ανδ. Λαμπρινόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει ήδη αποστείλει δύο υπομνήματα στους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα και Σ. Χατζηγάκη για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής σχετικά με την προστασία των επικοινωνιών.

Ο κ. Λαμπρινόπουλος ενημέρωσε την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως «αν κάποιος “επιτεθεί” μέσω των υπολογιστών στη ΔΕΗ ή την Ολυμπιακή Αεροπορία, με τα μέσα που διαθέτουμε δεν μπορούμε να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο», ενώ ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι η αρχή δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα να αγοράσει ένα μηχάνημα που να διαπιστώνει και να εντοπίζει επίδοξους υποκλοπείς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, διενεργείται κατά μέσο όρο ένας έλεγχος κάθε τέσσερα χρόνια σε καθένα από τα 1.500 σημεία που απαιτούν τακτική παρακολούθηση, ενώ –όπως σημείωσε– για να υπάρχει αποτέλεσμα επιβάλλεται το κάθε σημείο να ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζήτησε να μπορούν να διενεργούν ελέγχους και μέλη του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, εκτός από τα μέλη της, που είναι καθηγητές πλήρους απασχόλησης, ενώ πρότεινε «οποιοσδήποτε εισαγωγέας εξοπλισμού υποκλοπών να ελέγχεται από την ΑΔΑΕ, ενώ έλεγχοι να γίνονται και στα μέσα που χρησιμοποιούν οι ντετέκτιβ».

Σχόλια