Αρνείται η Google να πληρώσει για τις δημοσιεύσεις στο “Google News”

0

Μετά τις έντονες φωνές που ακούγονται στην Ευρώπη και ζητούν από την Google να παραπέμπει μέσω υπερσυνδέσμων στην πηγή πληροφόρησης των ειδήσεων που δημοσιεύει στην αντίστοιχη ενότητα («Google News»), η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να απαντήσει και όχι μόνο απέρριψε τη σχετική πρόταση αλλά υποστήριξε ότι πρόκειται για μια αναποτελεσματική ιδέα.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ben Gomes, δήλωσε ότι μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Google θα έθιγε μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα των εκδοτών. Θα λειτουργούσε ως «σφιγκτήρας», ο οποίος μελλοντικά θα «έπνιγε» την ελευθερία του διαδικτύου. Κάλεσε μάλιστα τους εκδότες να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα από τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα. Ο Gomes αντιπρότεινε να τοποθετούνται διαφημίσεις στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ανάλογα με το περιεχόμενό της εκάστοτε ιστοσελίδας και η Google να μοιράζεται τα διαφημιστικά κέρδη.

Εκτιμά ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα αποδώσει περίπου 7 δις. δολάρια στους εκδότες. Μια άλλη εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε είναι να συνάψει η εταιρεία συμφωνία συνεργασίας με ορισμένους εκδοτικούς ομίλους και να προωθήσει την πώληση περιοδικών και εφημερίδων μέσω του Google Play. Ο Gomes τόνισε, τέλος, ότι ο επόμενος στόχος του τεχνολογικού κολοσσού είναι να πειραματιστεί με άλλα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία φαίνεται να έχουν προοπτικές εξέλιξης στον κόσμο του διαδικτύου και ειδικότερα, να εστιάσει στο κομμάτι της αναζήτησης πληροφορίας παρουσιάζοντας στην αγορά πρωτοποριακές μεθόδους προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχόλια