Άρνηση αναγνώρισης δικαιώματος προσωπικότητας στα έμβρυα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε αίτημα που είχε κατατεθεί και αφορούσε την τροποποίηση του νόμου που ισχύει στην Οκλαχόμα και δεν αναγνωρίζει δικαίωμα στην προσωπικότητα στα έμβρυα.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας έκρινε ότι η αναγνώριση δικαιώματος προσωπικότητας σε έμβρυα είναι αντισυνταγματική. Αυτή η απόφαση μάλιστα συμβαδίζει με τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται να αρνείται κανείς το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση προτάσσοντας το δικαίωμα του εμβρύου στη ζωή.

Η επίμαχη απόφαση του Δικαστηρίου της Οκλαχόμα προκάλεσε λοιπόν έντονες αντιδράσεις και οδήγησε τις οργανώσεις «Personhood Oklahoma» και «Personhood USA» που εναντιώνονται στις αμβλώσεις να την προσβάλουν με παράλληλο αίτημα προς το Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο να εξετάσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του νόμου που ισχύει στην Πολιτεία προκειμένου να αναγνωρισθεί νομική εξίσωση του γονιμοποιημένου ωαρίου με άνθρωπο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως προαναφέρθηκε, αρνήθηκε να εξετάσει το αίτημα των δύο οργανώσεων χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή του. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, το οποίο είχε και στο παρελθόν διχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη καθώς πολλές οργανώσεις είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την άνευ εξαιρέσεων απαγόρευση των αμβλώσεων.