Άρνηση του Ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ να εξετάσει υπόθεση για το file-sharing

0

Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικρίθηκε από ορισμένη μερίδα του αμερικανικού Τύπου, καθώς έτσι καθίσταται ουσιαστικά ανέλεγκτη η κρίση των ενόρκων ως προς το ύψος της αποζημίωσης την οποία καλείται να καταβάλει ο Tenenbaum.

Κατά του διδακτορικού φοιτητή Joel Tenenbaum είχε στραφεί ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης RIAA (Recording Industry Association of America), με την κατηγορία ότι προσέβαλε τα πνευματικά του δικαιώματα μέσω της ανάρτησης περίπου 30 μουσικών τραγουδιών στην ιστοσελίδα file-sharing Kazaa, καθιστώντας τα έτσι διαθέσιμα για κατέβασμα στους άλλους χρήστες της ιστοσελίδας.

Αρχικά ο φοιτητής είχε καταδικαστεί σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 675.000 δολαρίων προς την RIAA. Το δικαστήριο στη συνέχεια αναπροσάρμοσε το ύψος της αποζημίωσης στα 67.500 δολάρια, κρίνοντας ότι το αρχικό ποσό ήταν δυσανάλογο με την παραβίαση που τελέστηκε. Επιπλέον, άφησε υπόνοιες αντισυνταγματικότητας ως προς την διάταξη του αμερικανικού νόμου περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας που προβλέπει αποζημίωση έως 150.000 δολάρια για κάθε επιμέρους τραγούδι που διαμοιράζεται παράνομα στο διαδίκτυο. Το σώμα των ενόρκων στην εφετειακή δίκη ανέτρεψε, ωστόσο, το μειωμένο ποσό αποζημίωσης, επαναφέροντας το αρχικό οφειλόμενο ποσό των 675.000 δολαρίων.

Εκπροσωπούμενος από τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, Charles Nesson, ο Tenenbaum προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο αμφισβητώντας την διαδικασία με την οποία ορίστηκε η αποζημίωση, καθώς ο δικαστής δεν χρησιμοποίησε την εξαιρετική διαδικασία remittitur για να αμφισβητήσει την κρίση των ενόρκων και να μειώσει την επιδικαζόμενη αποζημίωση. «Η λανθασμένη χρήση της διαδικασίας αυτής από το δικαστήριο οδηγεί τον διάδικο είτε στο να αποδεχτεί το αυξημένο ποσό αποζημίωσης, είτε στο συρθεί εκ νέου σε μια χωρίς τέλος δικαστική διαμάχη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Nesson. Ο καθηγητής και νομικός πληρεξούσιος του Tenenbaum συνέχισε λέγοντας ότι η επίμονη στοχοποίηση του Tenenbaum από την RIAA γίνεται με σκοπό την «δημιουργία ενός αστικού μύθου, που θα φοβίσει τους νέους που χρησιμοποιούν το ίντερνετ και με κάποιον τρόπο θα ανακόψει το κύμα της ψηφιακής επέλασης».