Άρση της απαγόρευσης του YouTube στην Τουρκία

0

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην άρση της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στο YouTube πριν από δύο χρόνια. Η απαγόρευση είχε αποφασισθεί εξ αιτίας οπτικοακουστικού υλικού που φιλοξενείτο στο YouTube και κρίθηκε ότι προσέβαλλε τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο αρμόδιος υπουργός των Μεταφορών της γειτονικής χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τόνισε ότι δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει σε ισχύ το απαγορευτικό, καθώς τα επίμαχα βίντεο είχαν απομακρυνθεί από το YouTube και πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Google, ιδιοκτήτρια του YouTube.
Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι η άρση της απαγόρευσης ήλθε με την επικράτηση της κοινής λογικής. Την ίδια ώρα πάντως, το YouTube σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δεν απομάκρυνε το ίδιο αλλά τρίτος, μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται για τις περιπτώσεις παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων, τα επίμαχα βίντεο.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στην Τουρκία χρησιμοποιούνται νόμοι για να αιτιολογηθεί η απαγόρευση περισσοτέρων από 5.000 ιστοσελίδων, γεγονός που κατατάσσει τη γειτονική χώρα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως αναφορικά με τη λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Σχόλια