Αρχείο για τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες προωθεί η Κομισιόν

0

Πρόταση για τη δημιουργία αρχείου από τις εταιρίες τηλεπικοινωνίων με όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάθε άλλη μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας θα καταθέσει σύντομα η Κομισιόν, σύμφωνα με την αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας Επίτροπο, Βίβιαν Ρέντινγκ. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι οι ίδιες οι συνδιαλέξεις και το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων δεν θα καταγράφεται. Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, ώστε να εφαρμοστεί.

Σχετική πρόταση για την τήρηση αρχείου με δεδομένα τηλεπικοινωνιών για ένα έτος είχε κάνει το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ μετά από την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Μαδρίτης το 2004, ενώ οι εταιρίες τηρούν το αρχείο για ένα τρίμηνο για λόγους χρέωσης.

Αντίθετοι πάντως με ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζονται οργανώσεις για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων και αρκετές εταιρίες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι όχι μόνον η πρόταση αυτή είναι ακριβή και δύσκολα μπορεί από τεχνικής άποψης να εφαρμοστεί, αλλά και ότι παραβιάζεται με αυτό τον τρόπο η ιδιωτικότητα των πολιτών.

Σχόλια