Άρχισε η εκδίκαση της αγωγής κατά του Kazaa στην Αυστραλία

0

Ξεκίνησε χτες στο Σίδνεϋ η εκδίκαση της αγωγής κατά της εταιρίας Sharman Networks, ιδιοκτήτριας του προγράμματος ανταλλαγής αρχείων Kazaa, από το αυστραλιανό ερευνητικό κέντρο κατά της πειρατείας στη μουσική βιομηχανία (MIPI). Στόχος του κέντρου που εκπροσωπεί μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες της χώρας είναι να κριθεί υπεύθυνη η εταιρία για την παράνομη ανταλλαγή πειρατικών αρχείων μουσικής, ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών από τους χρήστες μέσω του Kazaa.

Ο διευθυντής της εταιρίας δηλώνει ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η συμπεριφορά των χρηστών, έστω κι αν αυτή είναι παράνομη, κάτι που η ενάγουσα θα προσπαθήσει να αντικρούσει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας. Ήδη δικαστήρια στην Αμερική έχουν δικαιώσει παρόμοια προγράμματα, όπως το Grokster, κρίνοντας ότι δεν ευθύνεται η εταιρία για το πώς χρησιμοποιεί ο χρήστης του διαδικτύου το πρόγραμμα λογισμικού.

Πάντως, ήδη το Kazaa έχει μία δικαστική νίκη στο ιστορικό του, καθώς τον Δεκέμβριο του 2003, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας έκρινε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι υπεύθυνο για την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων που διενεργείται από τους χρήστες του με την ανταλλαγή των πειρατικών αρχείων. Η δίκη αναμένεται να διερκέσει τρεις εβδομάδες, ενώ η απόφαση θα εκδοθεί το 2005. Σε περίπτωση που το Kazaa κριθεί πως ευθύνεται για την παράνομη συμπεριφορά των χρηστών του, θα ακολουθήσει δεύτερη απόφαση για το ποσό της αποζημίωσης.

Σχόλια