Ασφαλές το διαδίκτυο για τους ανήλικους ;

0

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργάνωσαν σήμερα στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τέθηκαν τα ζητήματα της μη ορθής και μη ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου ενώ παρουσιάστηκαν τα βασικά δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ανήλικων χρηστών.

Η κα Β. Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επικεφαλής της δράσης Saferinternet.gr του ΕΚΑΔ, στην ομιλία της, τόνισε την ξεχωριστή σημασία των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι τεχνολογικές εξελίξεις καλπάζουν και μας φέρνουν συνεχώς αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις, τόσο θετικές όσο και αρνητικές». Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και το διαδίκτυο να αποτελέσει έναν καλύτερο και ποιοτικότερο τόπο κυρίως, για τους ανηλίκους. Σύμφωνα με τη λίστα των δικαιωμάτων που θα πρέπει να απολαμβάνουν οι ανήλικοι, στην πρώτη θέση βρίσκεται το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικότητας και ακολουθεί το δικαίωμα ελέγχου επί των προσωπικών τους δεδομένων. Από την άλλη, στην πρώτη θέση των υποχρεώσεων που έχουν οι ανήλικοι κατά την πλοήγησή τους στον κυβερνοχώρο, βρίσκεται ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών και η μη ανάρτηση τέτοιων δεδομένων, χωρίς να έχει ληφθεί σχετική έγκριση. Στις υπόλοιπες θέσεις της λίστας, βρίσκεται η υποχρέωση σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας των άλλων χρηστών, η αναφορά παράνομων συμπεριφορών καθώς και η ελεύθερη έκφραση με σεβασμό προς τους υπόλοιπους χρήστες του μέσου. Η κ. Σαμαρά επεσήμανε την ανάγκη ενδυνάμωσης των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε την ανάγκη κάλυψης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Τέλος, αναφέρθηκε ότι η επόμενη ημέρα ασφαλούς διαδικτύου έχει ήδη προγραμματιστεί για την 11η Φεβρουαρίου 2014.

Στη συνέχεια, ο κ. Ν. Φρυδάς, Πρόεδρος του Safenet (ελληνικό όργανο αυτορρύθμισης για το περιεχόμενο του διαδικτύου) και εκπρόσωπος της ανοιχτής γραμμής Safeline.gr, τόνισε την ανάγκη καταγγελίας, όταν διαπιστώνεται παράνομο περιεχόμενο. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, έργο της SafeLine, είναι να δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο ή δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο Διαδίκτυο και αντιβαίνουν στην ελληνική νομοθεσία. Επεσήμανε δε, ότι αν και δεν υπάρχει ενιαίο νομοθετικό κείμενο, με το οποίο να προβλέπεται η τιμώρηση όλων των διαδικτυακών εγκλημάτων, εντούτοις υπάρχουν διατάξεις σε διάφορα νομοθετικά κείμενα που ποινικοποιούν τις σημαντικότερες παράνομες δραστηριότητες, όπως η παιδική πορνογραφία, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας κ.α.

Ο κ. Γ. Κορμάς, υπεύθυνος της γραμμής βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ ΕΚΑΔ και συντονιστής κατάρτισης του προγράμματος «ΑΡΙΑΔΝΗ», παρουσίασε ορισμένα ζητήματα μη ορθής χρήσης ή και κατάχρησης του διαδικτύου ενώ, όπως τόνισε, συχνά οι αρμόδιοι φορείς ζητούν τη συνδρομή της Εισαγγελίας ανηλίκων για ορισμένα περιστατικά και πολλοί ανήλικοι καταλήγουν να δικάζονται ή και να καταδικάζονται για παράνομες διαδικτυακές συμπεριφορές.

Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν και οι κ. κ. Λ. Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Μ. Καρακλιούρη, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών και Δ. Κολοκοτσάς, Google Public Policy Manager. Τέλος, τοποθετήσεις πραγματοποίησαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. κ. Γ. Κουμουτσάκος και Γ. Παπανικολάου.

Σχόλια