Αυστηρά μέτρα της Ιρλανδίας κατά της απάτης μέσω Internet

0

Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα απαγορέψει από τις 4 Οκτωβρίου τις απευθείας κλήσεις σε ορισμένες χώρες, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της απάτης μέσω Internet.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών της χώρας έλαβε την απόφαση, ύστερα από εκατοντάδες παράπονα χρηστών του Διαδικτύου των οποίων οι τηλεφωνικοί λογαριασμοί ήταν υπέρογκοι για κλήσεις που έγιναν μέσω Internet εν αγνοία τους. Το «φούσκωμα» των λογαριασμών οφείλεται σε ιό τύπου «Δούρειος Ίππος» (trojan virus) που είχε προσβάλει τους υπολογιστές τους μέσω διαφημιστκών μηνυμάτων και άλλαζε την τηλεφωνική κλήση που καλούσε το modem καλώντας σε νησιά του Νοτίου Ειρηνικού, με αποτέλεσμα η κλήση ανά λεπτό να κοστίζει έως και 7.50 δολάρια.

Η απόφαση της Επιτροπής πάρθηκε ύστερα από συνεννόηση με τις τηλεφωνικές εταιρίες και τους παροχείς υπηρεσιών Internet και η απαγόρευση ισχύει για 13 χώρες, κυρίως του Νότιου Ειρηνικού. Όποιος θέλει να καλέσει σε αυτές τις χώρες, θα υποχρεωθεί να απευθυνθεί σε τηλφωνήτρια, με τη βοήθεια της οποίας και μόνο θα πραγματοποιείται η κλήση. Ο κατάλογος με τις «απαγορευμένες» χώρες θα ανανεωθεί ύστερα από 6 μήνες.

Σχόλια