spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΑυστηρή αντι-πειρατική νομοθεσία στο εξής για την Ισπανία

Αυστηρή αντι-πειρατική νομοθεσία στο εξής για την Ισπανία

spot_img
spot_img
spot_img

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ιστοσελίδες παράνομου κατεβάσματος αρχείων θα κλείνουν με δικαστική εντολή μέσα σε δέκα ημέρες. Τον νόμο Σίντε –πήρε το όνομά του από τον προηγούμενο Υπουργό Πολιτισμού Άνχελες Γκονζάλες-Σίντε – είχε προτείνει αρχικά η προηγούμενη κυβέρνηση. Εξαιτίας, όμως, αντιδράσεων το νομοσχέδιο παρότι ήταν έτοιμο δεν προχώρησε. Η τωρινή συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος PP (Partido Popular) έκανε κάποιες προσθήκες και τροποποιήσεις και έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή, η οποία το υπερψήφισε.

Ο νέος νόμος προβλέπει τη  δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής με εξουσία εξαναγκασμού των εταιρειών παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο να κατεβάζουν τις ιστοσελίδες που διακινούν παράνομα μουσικά και άλλα αρχεία. Όσοι έχουν προστατευόμενο δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας που θίγεται από τη δραστηριότητα της ιστοσελίδας μπορούν να την καταγγέλλουν στην αρχή, η οποία στη συνέχεια θα αποφασίσει κατά ποίων θα στραφεί και θα απευθυνθεί στον Εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας με τη σειρά του θα κρίνει αν πρέπει να διαταχθεί κλείσιμο της ιστοσελίδας. Στόχος είναι όλη η διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός δέκα ημερών.

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να αντιμετωπίσει η χώρα το διεθνές κύμα πειρατείας στο διαδίκτυο. «Στόχος είναι η εξασφάλιση της πνευματικής ιδιοκτησίας, η τόνωση των πολιτιστικών επιχειρήσεων της Ισπανίας και η προστασία των δικαιωμάτων δημιουργών, καλλιτεχνών-ερμηνευτών και άλλων που θίγονται από την κερδοφορία των παράνομων ιστοσελίδων», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής Σοράγια Σάενζ ντε Σανταμαρία.

Από την άλλη, ισχυρές διαφωνίες έχουν διατυπώσει δημοσιογράφοι, μπλόγκερς και ειδικοί στις νέες τεχνολογίες που έχουν υπογράψει ένα μανιφέστο κατά του νόμου Σίντε. Εκπρόσωπος της βρετανικής οργάνωσης Open Rights Group δήλωσε: «Είναι ακόμη ένα παράδειγμα κακού νόμου πνευματικής ιδιοκτησίας που πλήττει σοβαρότατα την ελευθερία της έκφρασης. Τις ίδιες υπερβολικές απαιτήσεις για κλείσιμο ιστοσελίδων έχουν ζητήσει και στη Βρετανία. Οι πολιτικοί μας, όμως, πρέπει πάντα να θυμούνται ότι δεν πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία στο διαδίκτυο μόνο και μόνο επειδή τους πιέζουν επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα».

Σύμφωνα με έρευνα που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Δημιουργών και Πολιτιστικών Επιχειρήσεων (Coalition of Content Creators and Industries), η πειρατεία στην Ισπανία μόνο το πρώτο μισό του 2010 κόστισε στους νόμιμους δικαιούχους περίπου 5.2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η ίδια έρευνα αποκάλυπτε ότι το 97.8 τοις εκατό των τραγουδιών, το 77 τοις εκατό των ταινιών και το 60 τοις εκατό των video games στο διαδίκτυο κατέβηκαν παράνομα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

 

spot_img

Lawjobs