Αυστηρή κριτική στην H. Clinton για χρήση προσωπικού λογαριασμού email

0

Η Κλίντον χρησιμοποιούσε επί τετραετία τον προσωπικό της λογαριασμό email για υποθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, παραβιάζοντας πιθανώς τον ομοσπονδιακό νόμο για την διατήρηση των επίσημων αρχείων

Η αποκλειστική χρήση του προσωπικού της email για τη διεξαγωγή υποθέσεων υπό την ιδιότητα της ως Υπουργού Εξωτερικών, εξετάζεται ως πιθανή παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου για την αρχειοθέτηση των επίσημων συνομιλιών. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, η Κλίντον δεν διέθετε επίσημη κυβερνητική ηλεκτρονική διεύθυνση μεταξύ 2009 και 2013. Ο «Νόμος για τα Ομοσπονδιακά Αρχεία» προβλέπει την διατήρηση των επισήμων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, διότι η αλληλογραφία των κρατικών αξιωματούχων θεωρείται επίσημο αρχείο, σύμφωνα με το νόμο.

Αν και στο παρελθόν έχουν αναφερθεί κι άλλες περιπτώσεις αξιωματούχων που χρησιμοποιούσαν την προσωπική τους ηλεκτρονική διεύθυνση, στην περίπτωση της Κλίντον η χρήση ήταν εκτεταμένη, αφού βρέθηκαν 55.000 σελίδες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, στις οποίες μάλιστα δεν περιλαμβάνεται ο συνολικός αριθμός των μηνυμάτων που έστειλε η πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

Κυβερνητικοί παράγοντες και υπάλληλοι της «Υπηρεσίας Εθνικών Αρχείων και Καταχωρήσεων» δήλωσαν ότι η αποκλειστική χρήση της προσωπικής της ηλεκτρονικής διεύθυνσης συνιστά σοβαρή παραβίαση του νόμου για την διατήρηση των επίσημων αρχείων, ενώ άλλοι εκφράζουν ανησυχία για τον αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων από χάκερ.

Ο εκπρόσωπος της Κλίντον, Nick Merrill, αρνήθηκε να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο χρησιμοποιούσε τον προσωπικό της λογαριασμό για υποθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δικαιολόγησε όμως τη χρήση του δηλώνοντας ότι η Κλίντον είχε συμμορφωθεί με «το γράμμα και το πνεύμα του νόμου».

Σχόλια