Αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας για Google και Facebook στην ΕΕ

0

Αυστηρότερους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικότητας επιθυμεί να υιοθετήσει αναφορικά με τη λειτουργία ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και μηχανών αναζήτησης όπως της Google η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο διαμορφώθηκε προ δεκαπενταετίας γι αυτό και η αναπροσαρμογή του κρίνεται αναγκαία, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ένωσης. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να είναι έτοιμες από το 2011, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης.
Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει αναγκαία την ενίσχυση των αρχών προστασίας δεδομένων των κρατών μελών της Ένωσης προκειμένου να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των σχετικών κανόνων.
Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις ζητημάτων προστασίας της ιδιωτικότητας που ανακύπτουν στο πλαίσιο λειτουργίας δημοφιλών ιστοσελίδων όπως εκείνων της Google Inc, του Facebook, και του Yahoo.
Ήδη, στη Βρετανία δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα έρευνας αναφορικά με την παράνομη συλλογή δεδομένων από την Google στο πλαίσιο της προεργασίας για την υπηρεσία της Streetview, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική εταιρεία παραβίασε τη νομοθεσία της χώρας. Παρόμοιες έρευνες διεξάγονται σε δεκάδες χώρες.

Σχόλια