Αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες του Data Protection Act ζητούν Βρετανοί βουλευτές

0

Σκληρότερη νομική αντιμετώπιση των παραβατών του Data Protection Act 1998 (Νόμος για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων) ζητούν Βρετανοί βουλευτές της Επιτροπής για Θέματα Δικαιοσύνης (Justice Select Committee in the House of Commons). Η έκθεση της Επιτροπής κρίνει ανεπαρκές το υφιστάμενο πλαίσιο κυρώσεων και αναποτελεσματική τη δράση της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (ICO – Information Commissioner Office).

Το Data Protection Act είναι ο βρετανικός νόμος που ρυθμίζει τη διαχείριση και προστασία των προσωπικών δεδομένων.  Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι παραβάτες του νόμου αντιμετωπίζουν απλώς χρηματική ποινή έως 5000 λίρες, η οποία όμως συχνά είναι πολύ μικρότερη, διότι οι δικαστές υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη και την οικονομική δυνατότητα του κατηγορουμένου, προτού επιδικάσουν το ποσό. Η Επιτροπή επεσήμανε ότι η χρηματική ποινή είναι εξευτελιστικά μικρή, καθώς συχνά το οικονομικό όφελος που καρπώνεται ο παραβάτης από την αποκάλυψη των απόρρητων προσωπικών δεδομένων ποσοτικά την υπερβαίνει. Στην έκθεση αναφέρθηκε χαρακτηριστικά περιστατικό, όπου νοσηλεύτρια αποκάλυψε στο σύντροφό της και υπάλληλο ασφαλιστικής μία λίστα με τα στοιχεία όλων των ασθενών και υποχρεώθηκε να πληρώσει μόλις 150 λίρες ανά καρτέλα.

Παρεμφερές πρόβλημα προέκυψε το 2008, όταν πρώην μέλος του ακροδεξιού κόμματος BNP (British National Party) ανήρτησε λίστα μελών του κόμματος στο διαδίκτυο και τιμωρήθηκε με μικρή χρηματική ποινή. Τότε, ο δικαστής είχε εκφράσει την αγανάκτησή του, επειδή θεώρησε την πράξη αρκετά επικίνδυνη, ώστε θα άρμοζε να τιμωρείται αυστηρότερα.Ο Sir Alan Beith, Προεδρεύων της Επιτροπής που μελέτησε το θέμα, τόνισε ότι κατ’ αρχήν όποιος εξαπατά άλλον για να μάθει προσωπικά του στοιχεία ή χρησιμοποιεί τα σχετικά στοιχεία για να κερδοσκοπήσει, τελεί σοβαρά ποινικά αδικήματα, τα οποία πρέπει να τιμωρούνται με φυλάκιση. «Πρέπει οι δικαστές να μπορούν να επιβάλλουν ποινή φυλάκισης στις πιο σοβαρές υποθέσεις προσωπικών δεδομένων. Η Βουλή έχει ήδη νομοθετήσει σχετικά με τις διατάξεις 77 και 78 του Criminal Justice and Immigration Act, απλώς αυτές θα πρέπει να τεθούν κάποια στιγμή σε ισχύ», σχολίασε. Επιπλέον, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής ICO, δεδομένου ότι αρκετές υποθέσεις δεν ερευνώνται επειδή εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της Αρχής.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω εκπροσώπων του δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη του τα συμπεράσματα της Επιτροπής με μεγάλο ενδιαφέρον και θα εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης του υφισταμένου πλαισίου.
 

Σχόλια