Αυστηρότεροι οι όροι ανάρτησης περιεχομένου στο Weibo για τους Κινέζους χρήστες

0

Επισήμως, στόχος των νέων κανόνων είναι ο περιορισμός ανάρτησης περιεχομένου που οδηγεί στην κοινωνική αταξία ή στην διάδοση φημών.
Ειδικότερα, για την εφαρμογή των κανόνων έχει τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα με πόντους. O εκάστοτε χρήστης έχει κατά την εκκίνηση 80 πόντους, τους οποίους αυξάνουν αν συμμετέχουν σε κάποιες δραστηριότητες, αλλά χάνουν αν παραβιάσουν κάποιον από τους κανόνες. Αν οι πόντοι γίνουν λιγότεροι από 60 κάποια στιγμή, τότε ο χρήστης θα λαμβάνει προειδοποίηση, ότι θα διαγραφεί ο λογαριασμός του, αν συνεχίσει να παραβιάζει κανόνες του κοινωνικού δικτύου.

Η λειτουργία του Weibo –που είναι το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα – είναι παρόμοια με εκείνη της πλατφόρμας Twitter. Για να αποφύγουν την λογοκρισία εκ μέρους της κυβέρνησης και να μπορούν να ασκούν ελεύθερα κριτική κατά της επίσημης εξουσίας, οι Κινέζοι χρήστες συχνά χρησιμοποιούν λέξεις-κωδικούς. Για τα 300 εκατομμύρια περίπου χρήστες του το Weibo συνιστά πλούσια πηγή ειδησεογραφικής πληροφόρησης και ένα μέσο κριτικής και σχολιασμού για γεγονότα που αποκρύπτονται από τα κρατικά ειδησεογραφικά μέσα.

Η στάση της κινεζικής κυβέρνησης απέναντι στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται προοδευτικά ολοένα πιο πολεμική. Τον Μάρτιο τα κοινωνικά δίκτυα της χώρας υποχρεώθηκαν με απόφαση της διοίκησης να καταγράψουν τα πραγματικά στοιχεία όλων των μελών τους, ενώ τον περασμένο μήνα είχε ανασταλεί η λειτουργία σχολιασμού στα δίκτυα Weibo και QQ για τρεις μέρες, επειδή χρήστες των δικτύων σχολίαζαν ένα ψευδές –κατά την κυβέρνηση- γεγονός και διέσπειραν με αυτόν τον τρόπο φήμες.