Αυστραλία: Δικαστική απόφαση επιβάλλει την κοινοποίηση προσωπικών στοιχείων υπόπτων διαδικτυακής πειρατείας

0

Σε μια απόφαση ορόσημο, το Ομοσπονδιακό Αυστραλιανό δικαστήριο επέβαλλε σε έξι παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών τη γνωστοποίηση των ονομάτων και των διευθύνσεων πάνω από 4.000 χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι φέρονται ότι κατέβασαν παράνομα την κινηματογραφική ταινία «Dallas Buyers Club».

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η ενάγουσα αμερικανική εταιρεία, κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων επί της ταινίας, ισχυρίστηκε ότι είχε εντοπίσει 4.726 ξεχωριστές διευθύνσεις IP, από τις οποίες η ταινία είχε διαμοιραστεί χωρίς άδεια, μέσω του δικτύου διαδικτυακής ανταλλαγής αρχείων BitTorrent.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ενάγουσα μόνο για την εξασφάλιση «αποζημίωσης για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων». Η εταιρεία θα πρέπει, αφού λάβει γνώση των στοιχείων των εν λόγω χρηστών του διαδικτύου, να αποδείξει ότι όντως υπήρξε παραβίαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας των Αυστραλιανών αρχών για καταστολή της διαδικτυακής πειρατείας, καθώς η παράνομη ανταλλαγή αρχείων μέσω του διαδικτύου είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα.