Αυστραλία: Δικαστική απόφαση-ορόσημο για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

0

Με το μέρος της εναγόμενης εταιρείας παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο ίντερνετ iiNet (ISP provider) τάχθηκε ανώτατο δικαστήριο της Αυστραλίας, που έκρινε επί υπόθεσης προσβολής πνευματικών δικαιωμάτων λόγω παράνομης διακίνησης αντιγράφων κινηματογραφικών έργων στο διαδίκτυο. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν τεχνικώς αδύνατο για την iiNet να εμποδίσει την διακίνηση των πειρατικών αντιγράφων, πράγμα που ζητούσαν οι εταιρείες παραγωγής και οι δικαιούχοι των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων.

«Το δικαστήριο αποφασίζει ότι η iiNet, μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο ίντερνετ, δεν διευκόλυνε με κάποιον τρόπο την διακίνηση των πειρατικών αντιγράφων από τους πελάτες της. Απεναντίας, ο μόνος τρόπος καταπολέμησης της πειρατείας από την iiNet ήταν έμμεσος, τερματίζοντας δηλαδή τις συμβάσεις με πελάτες που αντάλλασσαν πειρατικά αρχεία», ανέφερε ο προεδρεύων δικαστής.

Η υπόθεση είχε φτάσει στη δικαιοσύνη το 2010, όταν  η «Αυστραλιανή Ομοσπονδία κατά της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας» -η οποία εκπροσωπεί 34 εταιρείες της κινηματογραφικής, τηλεοπτικής και μουσικής βιομηχανίας- είχε ενάγει την iiNet ισχυριζόμενη ότι οι πελάτες του δικτύου της χρησιμοποιούσαν προγράμματα file-sharing για τη μαζική διακίνηση πειρατικών αντιγράφων τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αποφασίσει υπέρ της iiNet, θεωρώντας αφενός ότι η εταιρεία δεν διευκόλυνε με κάποιο τρόπο τους πελάτες της σε αυτή την συμπεριφορά, αφετέρου ότι ο έλεγχος της ροής των πειρατικών αντιγράφων ήταν τεχνικώς ανέφικτος. Η Ομοσπονδία τότε αποφάσισε να εφεσιβάλλει την πρωτοβάθμια απόφαση, προκειμένου να μην δημιουργηθεί επικίνδυνο νομολογιακό προηγούμενο.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε επί της εφέσεως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Neil Gane, εμφανίστηκε δυσαρεστημένος και απογοητευμένος. «Και οι δύο δικαστικές αποφάσεις στην υπόθεση δείχνουν ότι το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για να εναρμονιστεί με τον ρυθμό των τεχνολογικών εξελίξεων», ανέφερε ο Gane.

 

Σχόλια