Αυστραλία: Δικαστής διατάσσει το Facebook και το Twitter να απομακρύνουν υβριστικά σχόλια κατά κατηγορουμένου

0

Ο Adrian Ernest Bayley, ο οποίος κατηγορείται ότι βίασε και σκότωσε την Jill Meagher , έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής επίθεσης από χρήστες του Facebook και του Twitter. Το γεγονός έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, καθώς πάνω από 20.000 Αυστραλοί συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Μελβούρνης προκειμένου να διαδηλώσουν για τον θάνατο της νεαρής κοπέλας αλλά και γενικότερα κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

Στα εν λόγω μέσα έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες σελίδες κατά του Meagher, με εξαιρετικά επικριτικά σχόλια για το πρόσωπό του, γεγονός που, κατά τη δικαστή Felicity Broughton, επηρεάζει την κοινή γνώμη και πλήττει το δικαίωμα του κατηγορουμένου σε δίκαιη δίκη. Είχαν προηγηθεί εκκλήσεις των αστυνομικών αρχών προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να απομακρύνουν το συγκεκριμένο υλικό, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Ούτε η δικαστική απόφαση όμως, αναμένεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα, καθώς ούτε το Facebook αλλά ούτε και το Twitter έχουν συμμορφωθεί σε παρόμοιες αιτήσεις απομάκρυνσης υλικού στο παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αυστραλιανής κοινής γνώμης, καθώς τον τελευταίο καιρό αποτελούν βήμα για μαζικές διαμαρτυρίες επί διαφόρων θεμάτων, στα οποία, όπως λέγεται, τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης δεν αποδίδουν την πρέπουσα βαρύτητα.