Αυστραλία: Ευθύνη της Google για αποζημίωση λόγω δυσφημιστικών αποτελεσμάτων αναζήτησης

0

Συγκεκριμένα δικαστήριο της Αυστραλίας καταδίκασε την εταιρεία, κρίνοντας ότι παρανόμως ζημίωσε τον Milorad Trkulja παραλείποντας να αφαιρέσει αποτελέσματα που συνέδεαν το όνομά του με εγκληματίες, παρότι ο Trkulja είχε ενημερώσει σχετικά την Google και είχε ζητήσει την αφαίρεση των επίμαχων συνδέσμων.

Ο Trkulja κατάγεται από τη Γιουγκοσλαβία και κατοικεί στην Αυστραλία εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το 2004 υπήρξε θύμα επίθεσης με όπλο από έναν άγνωστο άνδρα, ενώ δειπνούσε σε εστιατόριο. Μετά την επίθεση ο Trkulja διαπίστωσε ότι από μία απλή αναζήτηση του ονόματός του στο Google εμφανίζονταν στα αποτελέσματα σε εικόνες άλλων ανδρών με το δικό του όνομα.

Κάποιοι από τους εμφανιζόμενους άνδρες συνδέονταν με εγκλήματα ναρκωτικών και ανθρωποκτονιών, ενώ από τα δημοσιεύματα δινόταν η εντύπωση ότι ο ίδιος είχε σχέσεις με τον υπόκοσμο και για αυτό του είχε επιτεθεί κάποιος στο εστιατόριο. Η αγωγή κατά της Google ασκήθηκε το 2009, η εταιρεία επιχειρηματολόγησε ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης έβγαιναν αυτόματα βάσει λογαρίθμου και άρα δεν έφερε ευθύνη.

Το δικαστήριο όμως δεν πείστηκε, επισημαίνοντας ότι η Google όφειλε να έχει αφαιρέσει το δυσφημιστικό υλικό, εφόσον ειδοποιήθηκε από τον θιγόμενο. Στην παράλειψη αυτή της εταιρείας θεμελιώθηκε άλλωστε και η ευθύνη της προς αποζημίωση. Άξιο λόγου είναι ότι ο Trkulja έχει ήδη κερδίσει αντίστοιχη δίκη σε βάρος της Yahoo με αφορμή το ίδιο γεγονός, την παράλειψη δηλαδή αφαίρεσης δυσφημιστικού υλικού σε βάρος του από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Σχόλια