Αυστραλία: ηλεκτρονικό αρχείο για δύο χρόνια

0

Για άλλη μια φορά άνοιξε η συζήτηση για τις προσωπικές ελευθερίες και την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Αυστραλία, καθώς έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να υποχρεώσει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τις εταιρείες πρόσβασης στο διαδίκτυο να διατηρούν, τουλάχιστον για δύο χρόνια, όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των πελατών τους αλλά και στοιχεία για τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτονται.

Σε δηλώσεις της, μετά το κύμα έντονων αντιδράσεων από νομικούς κύκλους και οργανώσεις που ασχολούνται με την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών, η ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκολα Ρόξαν, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα να έχουν μόνον η αστυνομία και όσες υπηρεσίες ασχολούνται με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Το θέμα συζητείται ήδη από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης, η τήρηση των συγκεκριμένων αρχείων θα διευκολύνει τις έρευνες της αστυνομίας. Αν στερήσουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες τη δυνατότητα προσφυγής σε νέα στοιχεία, που ενδέχεται να προκύψουν από αυτές τις πληροφορίες, αυτό στρέφεται κατά της ασφάλειας της χώρας, κατέληξε η Νίκολα Ρόξαν.

Σχόλια