Αυστραλία: Προς κατάργηση ο νόμος που λογοκρίνει τον πολιτικό σχολιασμό στο διαδίκτυο

0

Στην κατάργηση του νέου εκλογικού νόμου, που, μεταξύ άλλων, θέτει σειρά αυστηρών περιορισμών στην ανάρτηση πολιτικών σχολίων στο διαδίκτυο, αποφάσισε να προχωρήσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Νοτίου Αυστραλίας, μετά την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης.
Ο νέος νόμος, που τέθηκε σε ισχύ την 6η Ιανουαρίου, υποχρεώνει τους χρήστες του διαδικτύου να δημοσιεύουν το πραγματικό τους όνομα και τη διεύθυνσή τους πριν προχωρήσουν στην ανάρτηση σχολίων πολιτικού περιεχομένου σε blogs, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, απειλώντας τους παραβάτες με χρηματικό πρόστιμο.
Η διάταξη αυτή προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων όχι μόνο από τα μέλη της διαδικτυακής κοινότητας, αλλά και από τον δημοσιογραφικό κόσμο της πολιτείας της Ν. Αυστραλίας, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια λογοκρισίας και περιορισμό της ελευθερίας του τύπου. Πολλοί έσπευσαν να παρομοιάσουν αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία με την πρόσφατη επιβολή λογοκρισίας στο διαδίκτυο στην Κίνα, μια χώρα όπου η ελευθερία του λόγου παραμένει νεκρό γράμμα.
“Η φωνή των οργισμένων πολιτών είχε αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Ν. Αυστραλίας Μάικλ Άτκινσον, ο οποίος δεσμεύτηκε για κατάργηση του νόμου αμέσως μετά τις εκλογές. “Μπορεί να είναι μια κίνηση εξευτελιστική για μένα, αλλά αυτή είναι η πολιτική στο πλαίσιο της δημοκρατίας”, κατέληξε στη δήλωσή του.

Σχόλια