Αυστραλιανό δικαστήριο δικαιώνει πάροχo σε υπόθεση file sharing

0

Απόφαση-σταθμό στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο θεωρούν πολλοί την ετυμηγορία αυστραλιανού δικαστηρίου, επί της διαμάχης μεταξύ ορισμένων από τα γνωστότερα κινηματογραφικά studios (μεταξύ των οποίων τα: Village Roadshow, Universal Pictures, Warner Bros Entertainment, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, Twentieth Century Fox Film Corporation, Disney Enterprises) και του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου iiNet. Οι εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στράφηκαν κατά της iiNet, κατηγορώντας τη για τη μη λήψη μέτρων ώστε να απαγορευθεί η πρόσβαση από τους χρήστες σε κινηματογραφικές ταινίες κατά παράβαση των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το επιχείρημα που προέβαλε η iiNet, σύμφωνα με το οποίο, ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου δεν οφείλει να ελέγχει το διακινούμενο υλικό ή να κοινοποιεί προσωπικά δεδομένα πελατών του σε τρίτες εταιρείες, που θεωρούν πως θίγονται τα συμφέροντά τους. “Δεν έχουμε κανένα λόγο να λειτουργούμε ως αστυνομία οποιασδήποτε εταιρείας”, δήλωσε ο συνήγορος του παρόχου, επισημαίνοντας παράλληλα, πως μόνη αρμόδια για την ανάληψη δράσης και την εξιχνίαση τέτοιας φύσης ζητημάτων είναι η αστυνομία.
Επιπλέον, η εταιρεία υποστήριξε πως σύμφωνα με το δίκαιο της Αυστραλίας, οι καταναλωτές που “κατέβαζαν” ταινίες από το διαδίκτυο δεν παρανομούσαν, καθώς ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας ορίζει πως για τη στοιχειοθέτηση αξιόποινης πράξης, η διανομή του υλικού πρέπει να γίνεται δημοσίως. Επομένως, σύμφωνα πάντα με την iiNet, η πρακτική του file-sharing μεταξύ χρηστών, δεν πληροί τους όρους της αντικειμενικής υπόστασης της εν λόγω αξιόποινης συμπεριφοράς.
Εξ άλλου, η εναγόμενη εταιρεία πρόσθεσε πως η απαίτηση των εναγόντων για παρακολούθηση και έλεγχο των δραστηριοτήτων των χρηστών-πελατών της, θα συνιστούσε παράβαση του νόμου που απαγορεύει την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων ιδιωτών, χωρίς ένταλμα ή προηγούμενη δικαστική απόφαση.

Σχόλια