Αυστρία: Απόρριψη της συλλογικής αγωγής κατά του Facebook

0

Αυστριακό δικαστήριο απέρριψε τη συλλογική αγωγή του ακτιβιστή για την προστασία της ιδιωτικότητας, Max Schrems, κατά του Facebook, καθώς έκρινε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία του.

Ο Μ.Schrems ήλπιζε ότι το δικαστήριο θα εξέταζε τους ισχυρισμούς του, ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης παραβίασε το ευρωπαϊκό δίκαιο, σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων,εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο συγκεντρώνονται και διαβιβάζονται οι πληροφορίες των χρηστών του.

Όμως, εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε ότι ο Μ. Schrems δεν είχε δικαίωμα να εισάγει την υπόθεση στα δικαστήρια της πατρίδας του, της Αυστρίας, κρίνοντας ότι δρούσε περισσότερο ως οργάνωση παρά ως καταναλωτής, επειδή αντιπροσώπευε περίπου είκοσι πέντε χιλιάδες άτομα στην άσκηση της εν λόγω συλλογικής αγωγής.

«Το ζήτημα θα αποφασιστεί σε επόμενο στάδιο από το Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο, ενώ στη συνέχεια μπορεί να ασκηθεί έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστρίας», δήλωσε ο Μ. Schrems.

Εκπρόσωπος του Facebook εξέφρασε την ικανοποίηση της με την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω δικαστική διαμάχη ως «περιττή», ενώ προσέθεσε το εξής: «Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε πρόθυμα με τη ρυθμιστική αρχή στην οποία υπαγόμαστε, την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, για τη διευθέτηση οποιωνδήποτε προβληματισμών, σχετικά με την αφοσίωση μας στην προστασία των πληροφοριών των χρηστών».

Ο Μ.Schrems είχε ζητήσει επίσης από την Ιρλανδική Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων τη διεξαγωγή έρευνας σε ισχυρισμούς ότι το Facebook συνεργάστηκε με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, παραδίδοντας τους προσωπικά δεδομένα ευρωπαίων πολιτών. Όμως, η Επιτροπή αρνήθηκε να ασχοληθεί με το ζήτημα και στην συνέχεια η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ΕΔΑΔ, του οποίου η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα.
 

Σχόλια