Αξιοποίηση γνωστών εφαρμογών για τη συλλογή δεδομένων από την ΝSA

0

Πληροφορίες που σχετίζονται με προσωπικά δεδομένα φέρονται σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις του Σνόουντεν, να συγκεντρώνουν τόσο η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) όσο και η βρετανική GCHQ, με πρόγραμμα που συλλέγει σημαντικούς όγκους προσωπικών δεδομένων και αξιοποιεί τα κενά σε καθημερινές εφαρμογές για smartphones.

Όπως υποστηρίζουν σε δημοσιεύματά τους, η βρετανική εφημερίδα Guardian, οι New York Times και η Pro Publica, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες μπορούν να συλλέξουν στοιχεία για την τοποθεσία του κάθε χρήστη, την πολιτική του θέση ή και τον σεξουαλικό προσανατολισμό του.

Οι δύο υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακαλύψει μέσα από τέτοιες εφαρμογές τη συνταγή για να προσδιορίσουν την ακριβή τοποθεσία και τα δεδομένα του χρήστη μέσα από τη χρήση των Google Maps ενώ αξιοποιούν καταλόγους διευθύνσεων, αριθμούς τηλεφώνου και γεωγραφικά δεδομένα μέσα απο κάθε ανάρτηση του χρήστη κινητού τηλεφώνου και τις εφαρμογές για κινητά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Flickr, LinkedIn, Twitter αλλά και άλλων υπηρεσιών.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κάθε φορά που ο χρήστης ενός κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί λειτουργικό Android, απελευθερώνει 500 γραμμές δεδομένων στο δίκτυο.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας μάλιστα εκτιμούν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ως καλύτερες πηγές συλλογής δεδομένων τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας, αποκαλώντας τις συσκευές iPhone και Android ως “χρυσωρυχείο”.
Αντιδρώντας η NSA, διαψεύδει τα σχετιά δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας ότι συλλέγει μόνο τα στοιχεία που επιτρέπονται από το νόμο και στο πλαίσιο θεμιτών σκοπών συλλογής πληροφοριών από το εξωτερικό και αντικατασκοπείας, ανεξαρτήτως των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιεί ο στόχος.