Αζερμπαϊτζάν: Αντιπολιτευόμενοι μπλόγκερ στη φυλακή

0

Δικαστήριο του Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε σε διετή φυλάκιση και φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών αντιστοίχως έναν 26χρονο και έναν 30χρονο ιστολόγο που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.
Πρόκειται για τους Αντνάν Χατζιζάντε και Εμίν Μιλί, οι οποίοι κρατούνταν από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για χουλιγκανισμό και πρόκληση ελαφρών σωματικών βλαβών στη διάρκεια συμπλοκής. Οι δύο μπλόγκερ υποστηρίζουν ότι ήταν θύματα και όχι θύτες της επίθεσης, ενώ συνδέουν τη σύλληψή τους με το υλικό που ανέβαζαν στο Διαδίκτυο κατά της κυβέρνησης της χώρας. Για πολιτικούς λόγους πίσω από την καταδίκη των δύο διαδικατυκάων γραφιάδων μίλησαν και διεθνείς οργανώσεις, όπως η Human Rights Watch.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασε την ανησυχία του για τη δικαστική απόφαση, σημειώνοντας ότι οι νέες φυλακίσεις ενισχύουν την εικόνα του Αζερμπαϊτζάν ως κατ’ εξοχήν κράτους εγκλεισμού δημοσιογράφων. Ανάλογη θέση πήρε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νομικοί παραστάτες των δύο κατηγορουμένων δηλώνουν έτοιμοι να υποβάλουν έφεση κατά τα απόφασης και να φθάσουν, αν χρειαστεί, μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχόλια