Β. Ρέντινγκ: Σημαντική η συμβολή Σνόουντεν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών

0

Τη συμβολή του πρώην τεχνικού συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, σε σχέση με την κατασκοπεία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τόνισε στη διάρκεια συζήτησης με ευρωπαίους μπλόγκερ, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ.

Η Ρέντινγκ απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί σε ερώτημα για την ανάγκη να χορηγήσει η Ε.Ε. προστασία στον Σνόουντεν, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να γίνει βάσει εθνικών νομοθεσιών, καθώς οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν δίνουν καμία αρμοδιότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το ενδεχόμενο ακρόασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει στη Ρωσία.

Στο θέμα αντιτίθενται οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ενώ εκπρόσωπος του αμερικανικού Κογκρέσου προειδοποίησε εχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Η Ρέντινγκ διαπραγματεύεται αυτήν την περίοδο με τις ΗΠΑ, μια συμφωνία για την εγγύηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, τα οποία εξασφαλίζουν οι διαχειριστές ιστοτόπων και υπηρεσιών στο Ίντερνετ.
Στόχος της επιτρόπου είναι να εμποδίσει τη διαρροή εκτός Ευρώπης των προσωπικών δεδομένων πολιτών της Ε.Ε. χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Παράλληλα, η Επίτροπος επιθυμεί να εξασφαλίσει και δικαίωμα προσφυγής των πολιτών της Ε.Ε. στην αμερικανική δικαιοσύνη, σε περίπτωση κακής χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων.

Σχόλια