Βαρύ πρόστιμο από την Κομισιόν στην Intel

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 1,06 δισεκατομμύρια ευρώ στην Intel για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού λόγω των αθέμιτων μέσων με τα οποία προσπαθούσε επί πέντε χρόνια να αποκλείσει από την αγορά τον μεγάλο ανταγωνιστή της AMD.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα η Κομισιόν για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού.
«Δεδομένου ότι η Intel έβλαψε εκατομμύρια Ευρωπαίους καταναλωτές δρώντας εσκεμμένα για να κρατήσει τους ανταγωνιστές εκτός αγοράς για περισσότερο από πέντε χρόνια, το μέγεθος του προστίμου δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη» δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Νέλι Κρους σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κολοσσός των ημιαγωγών πλήρωνε τους κατασκευαστές ημιαγωγών για να καθυστερούν ή να ακυρώνουν την παραγωγή προϊόντων με επεξεργαστές της AMD και τους προσέφερε επίσης παράνομες επιστροφές ποσών ώστε να χρησιμοποιούν μόνο δικά της τσιπ.
Πλήρωνε επίσης μια μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ώστε να μην πουλά συστήματα με επεξεργαστές του ανταγωνιστή της.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intel Πολ Οτελίνι δήλωσε ότι η εταιρεία του θα προσφύγει κατά της απόφασης στο Ευρωπαϊκό Εφετείο. «Πιστεύουμε ότι η απόφαση είναι λανθασμένη και αγνοεί την πραγματικότητα μιας άκρως ανταγωνιστικής αγοράς μικροεπεξεργαστών» υποστήριξε.
Ανακοινώνοντας την απόφασή της η Επιτροπή αναφέρθηκε σε ανάλογες αποφάσεις κατά της Intel από τις επιτροπές Ανταγωνισμού της Ιαπωνίας και της Κορέας.
Έρευνες κατά της εταιρείας διεξάγουν επίσης η αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου και η πολιτεία της Νέας Υόρκης.