Βαρύ πρόστιμο για ανταλλαγή μουσικών αρχείων

0

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλε σε χρήστη του διαδικτύου πρόστιμο 220.000 δολαρίων για παράνομη διακίνηση μουσικών αρχείων.
Η 30χρονη Τζέιμι Τόμας κρίθηκε ένοχη και καλείται να αποζημιώσει με το ποσό των 222.000 δολαρίων έξι δισκογραφικές εταιρείες για διακίνηση υλικού προστατευμένου με πνευματικά δικαιώματα.
Οι δισκογραφικές εταιρείες κατήγγειλαν ότι η Τζέιμι Τόμας μοιράστηκε παράνομα 1.702 τραγούδια μέσω της υπηρεσίας ανταλλαγής αρχείων, Kazaa.

Η Τομάς αρνήθηκε το εις βάρος της κατηγορητήριο και υποστήριξε ότι δεν είχε λογαριασμό στην υπηρεσία Kazaa.

Διάφοροι, ωστόσο, μάρτυρες, περιλαμβανομένου ενός παρόχου υπηρεσιών ίντερνετ, κατέθεσαν ότι ο λογαριασμός άνηκε στην 30χρονη.

Η δικαστική απόφαση χαρακτηρίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης «σημαντική νίκη» για τις δισκογραφικές εταιρείες.
Η ακροαματική διαδικασία διήρκησε τρεις μήνες και επικεντρώθηκε σε 24 μουσικά κομμάτια. Για το καθένα από αυτά τα κομμάτια η 30χρονη θα καταβάλλει το ποσό των 9.250 δολαρίων.
«Είναι πράγματι ένα μήνυμα -ελπίζω- ότι το κατέβασμα και η διανομή των ηχογραφήσεών μας δεν είναι εντάξει», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκάμπριελ, επικεφαλής της δικηγορικής ομάδας των εταιρειών.
Από το 2003 η δισκογραφική βιομηχανία έχει υποβάλλει περίπου 26.000 αγωγές κατά ιδιωτών για παράνομη ανταλλαγή μουσικών αρχείων.
Οι περισσότερες αγωγές κατέληξαν σε συμβιβασμό με την καταβολή κάποιων χιλιάδων δολαρίων.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν οι δισκογραφικές εταιρείες θα επιδιώξουν να πληρωθούν από την Τζέιμι Τόμας.
«Δεν μας αρέσει να μπλεκόμαστε σε δίκες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δισκογραφικών Εταιρειών, Τζον Κένεντι και κατέληξε, «κάνουμε ότι μπορούμε για να πείσουμε τον κόσμο να μη βρίσκεται έκθετος σε αγωγές. Εκπαιδεύουμε, προειδοποιούμε και ενίοτε συμβιβαζόμαστε για να μην οδηγούνται οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη».

Σχόλια