Βαρύ το κόστος της πειρατείας στην Ελλάδα

0

Απώλειες 40 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ ετησίως καταγράφουν οι εταιρίες video από την πειρατεία κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα, ενώ, μόνο το 2005, το ελληνικό δημόσιο έχασε από φόρους επί κερδών και ΦΠΑ πάνω από 15,7 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων, που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια συνάντησης του γενικού προξένου των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλη Ζορπίδη.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο γενικός διευθυντής της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων Δημήτρης Βαλσαμίδης, συζητήθηκε το θέμα του παρεμπορίου και ιδίως η πειρατεία οπτικοακουστικών ψηφιακών δίσκων, ενώ ο κ. Γι ζήτησε τη συνεργασία του Επιμελητηρίου για την πάταξη του φαινομένου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζορπίδης επεσήμανε ότι «οι φορείς της πολιτείας, που έχουν επιφορτιστεί με την πάταξη του παρεμπορίου, οφείλουν να επιτελέσουν με συνέπεια την αποστολή τους προς όφελος των επαγγελματιών. Είναι καιρός όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την πάταξη ενός φαινομένου που πλήττει και τη διεθνή εικόνα της χώρας».

Στην Ελλάδα, τρεις στις δέκα ταινίες (ποσοστό 30%) είναι πειρατικές,ενώ το ίδιο ισχύει για το 65% των βιντεοπαιχνιδιών και ίσο ποσοστό του λογισμικού και το 50% των μουσικών cd.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οικονομικές απώλειες από την πειρατεία οπτικοακουστικών έργων ανήλθαν το 2005 σε 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να υπολογίζεται η αξία της πειρατείας μέσω διαδικτύου.

Σχόλια