Βέλγιο: Έρευνα για ενδεχόμενη ηλεκτρονική παρακολούθηση του κρατικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου

0

Οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή έρευνας, σχετικά με καταγγελίες υποκλοπών και ηλεκτρονικής παρακολούθησης της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, Belgacom.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eισαγγελίας, η βελγική εταιρεία, πρώην κάτοχος του μονοπωλίου της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, είχε καταγγείλει τον περασμένο Ιούλιο επιθέσεις hacking με στόχο τους κεντρικούς διακομιστές της (servers). Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος τύπος επίθεσης μπορεί να προέρχεται μόνο από «εισβολέα» με ισχυρά οικονομικά και τεχνολογικά μέσα στη διάθεσή του. Ειδικότερα, φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε πολύπολοκο κακόβουλο λογισμικό και τεχνικές αποκρυπτογράφησης υψηλού επιπέδου, με στόχο όχι την καταστροφή συστημάτων και την πρόκληση οικονομικών ζημιών, αλλά την υποκλοπή και συλλογή στρατηγικής σημασίας πληροφοριών.

Σε κάθε περίπτωση, η βελγική κυβέρνηση καταδίκασε οποιαδήποτε επίθεση και ηλεκτρονική «διείσδυση» σε βάρος δημόσιας επιχείρησης. Να σημειωθεί τέλος, ότι το προφίλ του «εισβολέα», όπως έχει αποτυπωθεί, δημιουργεί υποψίες για την ύπαρξη ξένου παράγοντα πίσω από την επίθεση και συγκεκριμένα για την ανάμιξη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το εύρος και την έκταση των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης.
 

Σχόλια