Βιντεοκλήσεις αντί επισκέψεων για τους τροφίμους αμερικανικών φυλακών!

0

Όπως αναφέρουν οι New York Times, τα σωφρονιστικά ιδρύματα εγκαταλείπουν την πολιτική των προσωπικών επισκέψεων και επιλέγουν την επικοινωνία του φυλακισμένου με τους συγγενείς του μέσω υπολογιστών και κατάλληλης κάμερας για βιντεοκλήσεις (web cam). Οι υποστηρικτές της νέας πρακτικής επιχειρηματολογούν ότι οι βιντεοκλήσεις μέσω υπολογιστή αποτελούν μια ασφαλέστερη και βολικότερη εναλλακτική στις παραδοσιακές επισκέψεις πρόσωπο με πρόσωπο, αφού εκμηδενίζεται ο κίνδυνος που ενυπάρχει στις τελευταίες να αποπειραθεί ο κρατούμενος να δραπετεύσει κατά τη μεταφορά ή να παραλάβει κρυφά από τον επισκέπτη του, διάφορα αντικείμενα.

Επιπλέον, οι βιντεοκλήσεις είναι οικονομικότερες για τα σωφρονιστικά ιδρύματα και βολικότερες για τους επισκέπτες, διότι χρειάζεται λιγότερο προσωπικό για την επιτήρηση των επισκέψεων και δεν γίνονται σωματικοί έλεγχοι. Όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων για τα καταστήματα κράτησης χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φυλακών της Περιφέρειας Κολούμπια, όπου αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 420.000 δολάρια το χρόνο λόγω της καθιέρωσης του συστήματος των επισκέψεων με βιντεοκλήσεις. Εναντίον του εναλλακτικού συστήματος ακούγονται πάντως και αρκετές ενστάσεις που έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικής επαφής των τροφίμων με τις οικογένειές τους.

Οι βιντεοκλήσεις ως μέσο επικοινωνίας των κρατουμένων με τις οικογένειές τους εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 1990. Παρότι δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή των σωφρονιστικών ιδρυμάτων που χρησιμοποιούν την νέα τεχνολογία, ο αριθμός τους υπολογίζεται σε μερικές εκατοντάδες σε είκοσι διαφορετικές αμερικανικές Πολιτείες. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε σχετικά, ότι το Υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει έρευνες για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα του συστήματος των επισκέψεων με βιντεοκλήσεις.

Σχόλια