Βλάβη στο λογισμικό της τράπεζας μεταμοσχεύσεων οδηγεί σε λάθη

0

Ανεξάρτητη έρευνα επί περιπτώσεων κατά τις οποίες σημειώθηκαν λάθη σε μεταμοσχεύσεις στη Βρετανία αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα οφείλεται σε βλάβη του λογισμικού που έχει εγκατασταθεί για τη διαχείριση των δεδομένων της τράπεζας δωρητών οργάνων.
Ειδικότερα, πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα του προγράμματος επί του οποίου αποθηκεύονται οι επιθυμίες των δωρητών. Στη Βρετανία, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταχωρηθεί ως δωρητές οργάνων, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, η βελτίωση του λογισμικού μπορεί να διασφαλίσει ότι αντίστοιχα λάθη με εκείνα που έχουν σημειωθεί ως σήμερα, μπορούν να αποτραπούν. Οι επιθυμίες των δωρητών αναφορικά με τα όργανα που επιθυμούν να δωρίσουν μετά θάνατον έχουν καταγραφεί λανθασμένα σε περισσότερες από 800 χιλιάδες περιπτώσεις.
Ο Σερ Γκόρντον Νταφ επισημαίνει ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αν η αρχειοθέτηση των δεδομένων γίνει με περισσότερη προσοχή και κατόπιν πολλαπλών επαληθεύσεων.
Από την πλευρά της η υπουργός Υγείας της χώρας, Άνν Μίλτον τόνισε ότι “το ζήτημα της μεταμόσχευσης οργάνων είναι ζωτικής σημασίας και γνωρίζω ότι ο οργανισμός θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα ανακύψει ποτέ ξανά ένα τέτοιο ζήτημα”.

Σχόλια