Βραβεία 2007 για το χειρότερο ευρωλόμπι

0

Ξεκίνησε στο διαδίκτυο η ψηφοφορία για την ανάδειξη των χειρότερων ευρωπαϊκών λόμπι για το 2007. Η πρωτοβουλία «Βραβεία 2007 για το χειρότερο λόμπι» ανήκει στις οργανώσεις Corporate Europe Observatory, Friends of the Earth Europe, LobbyControl, και Spinwatch, οι οποίες θέλουν να αναδείξουν την απαράδεκτη επιρροή των εταιριών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ψηφοφορία είναι ανοικτή και ολοκληρώνεται στις 24 Νοεμβρίου. Θα τιμηθούν κάποιοι από τους εκατοντάδες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Βρυξελλών και καταφεύγουν στις πιο παραπλανητικές και προβληματικές τακτικές άσκησης πιέσεων είτε ατομικά είτε ως τμήματα εταιρειών. Η ψηφοφορία αφορά δύο κατηγορίες. Στην πρώτη οι επισκέπτες της ιστοσελίδας (Worst EU lobbying awards 2007) ψηφίζουν το χειρότερο ευρωλόμπι μεταξύ των παρακάτω πέντε υποψηφίων:
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW, Daimler και Porsche επειδή επιχείρησαν να αλλοιώσουν και να καθυστερήσουν τους νέους κανονισμούς σχετικά με τα υποχρεωτικά όρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα. Η εταιρία δημοσίων σχέσεων και ευρωσυμβούλων Cabinet Stewart γιατί δημιούργησε το κέντρο μελετών, International Council of Capital Formation, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα βιτρίνα για αμερικανικά συμφέροντα που αντιτίθενται στη συνθήκη του Κιότο. Ο Βέλγος πολιτικός και επιχειρηματίας Ετιέν Νταβινιόν, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νυν σύμβουλος του επίσης Βέλγου Επίτροπου αρμόδιου για θέματα ανάπτυξης Λουί Μισέλ.
Ο Νταβινιόν συμβουλεύει τον Μισέλ για θέματα ανάπτυξης στην Αφρική. Ωστόσο, ο Νταβινιόν είναι παράλληλα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πολυεθνικής εταιρίας Σουέζ η οποία επιδιώκει να επεκτείνει τις δουλειές της στην Αφρική στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτινων πόρων. Τέταρτη υποψήφια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Εταιριών Συμβούλων και Δημοσίων Σχέσεων, η οποία ηγήθηκε εκστρατείας κατά των σχεδίων της Κομισιόν για περισσότερη διαφάνεια στη δράση εταιριών συμβούλων και δημοσίων σχέσεων. Τελευταία υποψήφια είναι η ισπανοαργεντίνικη πετρελαϊκή εταιρία Repsol, η οποία τροποποίησε το πρόγραμμα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των βιοκαυσίμων με σκοπό να εξυπηρετήσει τα δικά της στενά εμπορικά συμφέροντα εις βάρος του περιβάλλοντος.
Η δεύτερη ψηφοφορία επικεντρώνεται σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Για το βραβείο «διαγωνίζονται» η Airbus, η BAE Systems, η Exxon Mobil, η Shell και το γερμανικό φόρουμ ατομικής ενέργειας.
Οι «νικητές» θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες στις 4 Δεκεμβρίου και θα κληθούν να παραλάβουν οι ίδιοι το «βραβείο». Πέρυσι το βραβείο του χειρότερου ευρωλόμπι είχε απονεμηθεί στην Exxon Mobil.

Σχόλια