Βραζιλία: Απώλειες 3,75 δισ. δολαρίων από διαδικτυακή απάτη

0

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, στο στόχαστρο ομάδας χάκερ βρέθηκαν περί τις 500.000 συναλλαγές μίας από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες πληρωμών της Βραζιλίας, το Boleto, με απώλειες που αγγίζουν τα 3,75 δισ. δολάρια.

Eιδικότερα, το Boleto Bancario επιτρέπει στον χρήστη να το χρησιμοποιηθεί για κάθε είδος συναλλαγής, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα των NY Times, εν λόγω επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια.
Ερευνητές της εταιρείας ασφαλείας RSA αναφέρουν ότι η εν λόγω απάτη αποτελεί μια πολύ σημαντική απειλή κυβερνοεγκλήματος με στόχο τράπεζες, εμπόρους και πελάτες τραπεζών στη Βραζιλία. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη το ακριβές ποσό των χρημάτων που εκλάπησαν, αλλά γίνεται λόγος για τη μεγαλύτερη “κυβερνοκλοπή” στην ιστορία.

Οι υπολογιστές που μολύνθηκαν φτάνουν τους 192.227, ενώ έχουν υποκλαπεί και 83.506 στοιχεία λογαριασμών email. Οι χάκερ χρησιμοποίησαν την τεχνική «man-in-the-browser», με την εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού στους browsers των στόχων μέσω κακόβουλων συνδέσμων (links) που περιλαμβάνονται σε εισερχόμενα e mail τους. Με την εγκατάσταση του συγκεκριμένου malware, παραποιούνται οι συναλλαγές στο Boleto, χωρίς ο χρήστης να το αντιλαμβάνεται.

Tα Boleto είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη υπηρεσία πληρωμών στη Βραζιλία και χρησιμοποιήθηκε για το 18% του συνόλου των αγορών το 2012.