Βραζιλία: Ψηφίστηκε νομοσχέδιο για την προστασία των χρηστών του διαδικτύου

0

Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε νομοσχέδιο που θέτει όρια στη συλλογή δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου και κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα αλλά και στην ελευθερία της έκφρασης.

Με το νόμο αυτό καταργείται επίσης η ευθύνη των παρόχων υπηρεσιών Internet για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τους χρήστες τους, ωστόσο, κατοχυρώνεται η ευθύνη τους για ζημίες που προκαλούνται από τρίτους, εφόσον αυτοί δεν συμμορφώνονται με τις δικαστικές αποφάσεις που απαιτούν την απομάκρυνση του προσβλητικού περιεχομένου που έχει αναρτηθεί.

Πρόσφατα γεγονότα, όπως οι παρακολουθήσεις 60 εκατομμυρίων τηλεφωνικών συνομιλιών στην Ισπανία, οι οποίες έγιναν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), δείχνουν ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Βραζιλίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, αποτελούν απάντηση στα προγράμματα επιτήρησης των ΗΠΑ.

Το περασμένο έτος, η Γερμανία και η Βραζιλία, πρότειναν νομοσχέδιο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με το οποίο καθορίζονταν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα κράτη – μέλη, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, μέσω των παρακολουθήσεων και της συλλογής των προσωπικών τους δεδομένων.

 

Σχόλια