Βρετανία: Αντιδράσεις για υπηρεσία εθελοντών «κατασκόπων»

0

Με έκδηλο προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι βρετανικές οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη νέα υπηρεσία που λανσάρει ο επιχειρηματίας Τόνι Μόργκαν και η εταιρία του, «Internet Eyes» («Διαδικτυακά Μάτια»). Η εταιρία προσπαθεί να στρατολογήσει εθελοντές οι οποίοι θα παρακολουθούν –καθ’ υπόδειξη της Αστυνομίας– τα βίντεο από κάποιες εκ των 4,2 εκατομμυρίων καμερών κλειστού κυκλώματος που λειτουργούν στη χώρα, με αντάλλαγμα ένα μηνιαίο βραβείο ύψους 1.000 λιρών Αγγλίας για όποιον αναδειχθεί καλύτερος στον εντοπισμό εγκλημάτων. Πάνω από 10.000 άτομα έχουν ήδη εγγραφεί ως εθελοντές στην υπηρεσία.
«Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη –είμαστε ήδη η πλέον παρακολουθούμενη χώρα στον κόσμο. Τώρα έχουμε και μια ιδιωτική εταιρία που ζητά από ιδιώτες να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο», σχολίασε ο Τσαρλς Φάριερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης «No CCTV», η οποία αντιτίθεται στις κάμερες κλειστού κυκλώματος.
Παρότι λειτουργούν εκατομμύρια τέτοιες συσκευές σε όλη τη Βρετανία, πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη κατά του εγκλήματος. Χαρακτηριστικά, ο Μικ Νέβιλ, ανώτερος αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, δήλωσε στο BBC: «Οι κάμερες είναι ένα μεγάλο φιάσκο. Χρειαζόμαστε 1.000 κάμερες, για να εξιχνιάσουμε μόλις ένα έγκλημα τον χρόνο». Αντίθετη άποψη εξέφρασε μιλώντας προς το βρετανικό δίκτυο ο ντετέκτιβ αρχιεπιθεωρητής Τζούλιαν Γουέρκερ: «Οι κάμερες αποτελούν το πιο ισχυρό εργαλείο που διαθέτουμε στο οπλοστάσιό μας. Είμαστε πρωτοπόροι στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις συσκευές αυτές».

Σχόλια