Βρετανία: Διαμάχη για την αξιολόγηση των βιντεοπαιχνιδιών

0

Διαμάχη για τον μελλοντικό ρυθμιστικό ρόλο των βιντεοπαιχνιδιών έχει ξεσπάσει στη Βρετανία μεταξύ της βιομηχανίας των εν λόγω παιχνιδιών και των αξιωματούχων της επιτροπής αξιολόγησης περιεχομένου.
Η ένωση Βρετανών βιομηχάνων βιντεοπαιχνιδιών, Elspa, ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει η Βρετανική Επιτροπή Αξιολόγησης Ταινιών (BBFC) να ταξινομεί και να αξιολογεί τα βιντεοπαιχνίδια.
Η βιομηχανία αντιπροτείνει το δικό της εθελοντικό σύστημα, ονόματι Pegi.
Ο Πίτερ Τζόνσον της BBFC υποστήριξε ότι το σύστημα Pegi είναι «ένα απλό ερωτηματολόγιο, το οποίο δημιουργήθηκε χωρίς την απαραίτητη συζήτηση με τους γονείς».
Η προσέγγιση αξιολόγησης των δύο συστημάτων είναι τελείως διαφορετική. Το σύστημα της BBFC εκτελείται βάσει συγκεκριμένων νόμων και βασίζεται σε σύμβολα για την ταξινόμηση κινηματογραφικών ταινιών, ενώ το σύστημα Pegi βασίζεται σ’ έναν εθελοντικό κώδικα.
Ο Πίτερ Τζόνσον χαρακτήρισε το σύστημα της επιτροπής πολύ ανώτερο του Pegi καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται έπειτα από την εξέταση του ευρύτερου πλαισίου και του περιεχομένου του παιχνιδιού.
Από την πλευρά της, η Elspa στηρίζει το σύστημα Pegi διότι είναι «σχεδιασμένο ειδικά για τα διαδραστικά λογισμικά προγράμματα».

Σχόλια