Βρετανία: Διαξιφισμοί δισκογραφικών εταιριών και παρόχων σύνδεσης στο Ίντερνετ για τον διαμοιρασμό αρχείων

0

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση επιχειρεί να θεσπίσει μέτρα κατά του παράνομου διαμοιρασμού αρχείων (filesharing), δηλαδή του «κατεβάσματος» από το Διαδίκτυο φωτογραφιών, μουσικών κομματιών, ταινιών κ.λπ. χωρίς αντίτιμο και κατά παράβαση του ισχύοντος πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα, ειδικοί σε θέματα πληροφορικής αναδεικνύουν τις προβληματικές πτυχές τέτοιων μέτρων.
Το όλο θέμα ανέκυψε από την εμμονή των δισκογραφικών εταιριών της Γηραιάς Αλβιόνας να καθιερωθεί νόμος που θα υποχρεώνει τις εταιρίες παροχής πρόσβασης στο Διαδίκτυο να διακόπτουν τη σύνδεση όσων μοιράζονται παράνομα online αρχεία που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Η πρακτική εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά εύκολη, όπως φάνηκε από το πείραμα της εταιρίας παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών TalkTalk. Στέλεχός της με ειδίκευση σε θέματα ασφαλείας δικτύων βρέθηκε σε έναν συνηθισμένο δρόμο του Μίντλσεξ και κατάφερε μέσα σε δύο ώρες να εντοπίσει 23 ασύρματες συνδέσεις στο Ίντερνετ χωρίς ασφάλεια, από τις οποίες και «κατέβασε» στον υπολογιστή του διάφορα μουσικά αρχεία με γνωστά τραγούδια. Κατόπιν αυτού, η εταιρία υπογράμμισε ότι οι ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες των συνδέσεων στις οποίες παρεισέφρησε το στέλεχός της και κατέβασε τα τραγούδια, θα ήταν τουλάχιστον άδικο να κατηγορηθούν για παράνομο διαμοιρασμό αρχείων. «Η απουσία του τεκμηρίου της αθωότητας και μιας διαδικασίας ενστάσεων από τη μεριά των πολιτών, σε συνδυασμό με την επικράτηση των παράνομων εισβολών σε συνδέσεις wi-fi, θα οδηγήσουν στην κατάργηση των συνδέσεων αθώων ανθρώπων», προέβλεψε ο διευθυντής στρατηγικής της TalkTalk, Άντριου Χίνεϊ.
Τη βασιμότητα των επιχειρημάτων της εταιρίας αποδέχονται τόσο το βρετανικό υπουργείο Οικονομίας και Καινοτομίας όσο και η ένωση των δισκογραφικών εταιριών. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα αθώοι πολίτες. «Για όσους έπεσαν θύματα χάκερ δεν θα επικρέμαται η απειλή της διακοπής της σύνδεσης», λένε οι δισκογραφικές εταιρίες. «Σχεδιάζουμε ένα σύστημα που θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση εναντίον τους», συμπληρώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Καινοτομίας.

Σχόλια