Βρετανία: Δικαιώση εργαζομένου που υποβαθμίστηκε λόγω θρησκευτικών σχολίων στο Facebook

0

Στηριζόμενος στις χριστιανικές του πεποιθήσεις περί γάμου o Smith είχε σχολιάσει ότι οι γάμοι ομοφυλοφίλων σε εκκλησίες είναι μια παρατραβηγμένη ισότητα. Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2011. Παρότι το επίμαχο σχόλιο έγινε εκτός εργασιακού ωραρίου και δεν ήταν εμφανές σε όλους, η εργοδότρια εταιρεία THT (Trafford Housing Trust) μετακίνησε τον Smith σε κατώτερη θέση με αποτέλεσμα να χάσει το 40 τοις εκατό των αποδοχών του και τον προειδοποίησε γραπτώς, ότι με την δημόσια έκφραση πολιτικών και θρησκευτικών απόψεων που μπορούσαν να θορυβήσουν τους συναδέλφους του παραβίασε τον κανονισμό εργασίας της εταιρείας.

Ο Βρετανός προσέφυγε ενώπιον των δικαστηρίων ισχυριζόμενος ότι η εργοδότρια εταιρεία αθέτησε τις υποχρεώσεις της από την εργασιακή σχέση, καθώς τον υποβίβασε παρανόμως. Το δικαστήριο έκρινε υπέρ του Smith, θεωρώντας ότι η εταιρεία δεν έπραξε όπως όφειλε.

«Ο κύριος Smith υπεβλήθη σε πειθαρχική διαδικασία, όπου κρίθηκε εσφαλμένα ότι υπέπεσε σε σοβαρό ατόπημα διαγωγής, και στη συνέχεια υποβιβάστηκε σε μία μη διευθυντική θέση με συνακόλουθη μείωση του μισθού του κατά 40 τοις εκατό. Η εταιρεία διέρρηξε τον συμβατικό δεσμό με τρόπο σοβαρό και αποδοκιμαστέο», ανέφερε ο δικαστής. Ο ίδιος ο Smith δήλωσε ικανοποιημένος με την απόφαση, παρατηρώντας ότι επρόκειτο για ζήτημα αρχής, την υπεράσπιση δηλαδή της ελευθερίας έκφρασης σε ένα ελεύθερο κράτος.

Σχόλια