Βρετανία: Εφετείο ανατρέπει δικαστική εντολή απαγόρευσης πρόσβασης στο ίντερνετ

0

Προσφάτως δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε πως ήταν υπερβολικά περιοριστική η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για απαγόρευση της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε άνδρα που καταδικάσθηκε για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού. Οι δικαστές θεώρησαν το μέτρο δυσανάλογο και όρισαν στο εξής να μπορεί ο καταδικασθείς να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, αρκεί το ιστορικό περιήγησης να είναι ανοιχτό για παρακολούθηση από την αστυνομία.

Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είχαν ως εξής: ο 55χρονος Philip Michael Jackson είχε καταδικαστεί επειδή χρησιμοποίησε μια κρυφή κάμερα για να καταγράψει μια ανήλικη την ώρα που έκανε ντουζ. Η αστυνομία κατά τις έρευνες ανακάλυψε και άλλο υλικό με αποθηκευμένες φωτογραφίες ανηλίκων στον υπολογιστή του Βρετανού άνδρα. Τον Ιούνιο ο Jackson κρίθηκε ένοχος και το δικαστήριο του επέβαλε τριετή ποινή την οποία δεν θα εκτίσει σε φυλακή, αλλά με την υποχρέωση να εμφανίζεται τακτικά ενώπιον των αρμόδιων αρχών (community order). Επιπλέον, το δικαστήριο απαγόρευσε στον Jackson να κατέχει προσωπικό υπολογιστή, να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ ή να έρχεται σε επαφή με παιδιά στο πλαίσιο της εργασίας του (sexual offences prevention order–Sopo).

Ο Βρετανός προσέφυγε ενώπιον του αρμόδιο Εφετείου ισχυριζόμενος ότι η εντολή που είχε δώσει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο από το σπίτι του ήταν δυσανάλογη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό. Ο δικηγόρος του επιχειρηματολόγησε ότι στην πράξη ένα τέτοιο μέτρο θα παρακώλυε την προσωπική και επαγγελματική ζωή του Jackson και μάλιστα εφ’ όρου ζωής. Οι δικαστές φαίνεται πως πείστηκαν από την οπτική της υπεράσπισης και αποφάσισαν να τροποποιήσουν το περιεχόμενο της δικαστικής εντολής, ορίζοντας ότι ο καταδικασθείς θα μπορεί να έχει προσωπικό υπολογιστή στο σπίτι με πρόσβαση στο ίντερνετ, αρκεί να μπορεί η αστυνομία να επιβλέπει το ιστορικό περιήγησής του. Η απόφασή τους στηρίχθηκε στην παραδοχή ότι σε κανέναν δεν είναι δυνατό να απαγορεύεται σήμερα η πρόσβαση στο διαδίκτυο από τον προσωπικό του χώρου.

Σχόλια