Βρετανία: Ειδικός εισηγείται το μπλοκάρισμα των κινητών τηλεφώνων στις φυλακές

0

Μπορεί οι βρετανικές αρχές να μη βρέθηκαν αντιμέτωπες με… απόδραση μέσω ελικοπτέρου από τις φυλακές, αλλά τα κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών πίσω από τα κάγκελα φαίνεται πως είναι αρκετά, ώστε να πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων το μέτρο του μπλοκαρίσματος των κινητών τηλεφώνων στα σωφρονιστικά ιδρύματα.
Ο Ντέιβιντ Τζέιμισον, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συμβουλίου Ελέγχου των φυλακών του Γουάντσγουερθ, δήλωσε ότι η παράνομη κατοχή κινητών τηλεφώνων από τους εγκλείστους διευκολύνει το εμπόριο ναρκωτικών, τις επιθέσεις μεταξύ κρατουμένων και τα προβλήματα από συμμορίες μέσα στις φυλακές. Ο ίδιος εκτιμά ότι, εφόσον πέρυσι κατασχέθηκαν 7.000 τηλέφωνα, ο τζίρος της διακίνησης κινητών στα σωφρονιστικά ιδρύματα φθάνει τα 9 εκατομμύρια στερλίνες (10 εκατομμύρια ευρώ). Μία μόνο συσκευή μπορεί να κοστίζει 400 στερλίνες (444 ευρώ). Πώς καταφέρνουν να τα προμηθευθούν οι κρατούμενοι; Από επισκέπτες, διεφθαρμένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή…. γενναιόδωρους φίλους, οι οποίοι τους τα πετούν, κατόπιν συνεννόησης, πάνω από τους μαντρότοιχους!
Ο κ. Τζέιμισον θεωρεί απαραίτητη την εγκατάσταση συστημάτων μπλοκαρίσματος των κινητών τηλεφώνων (επί ελληνικού εδάφους, υπάρχουν ανάλογα στη Βουλή, σε ιερούς ναούς κ.α.). «Κάτι τέτοιο θα στοιχίσει περίπου 250.000 στερλίνες (σ.σ. 278.000 ευρώ). Μακροπρόθεσμα, το κόστος θα αποσβεστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην υιοθέτηση του μέτρου, το οποίο χαρακτηρίζει τεχνικά δύσκολο και σύνθετο στην εφαρμογή του. Έτσι, για την ώρα παραπέμπει στον νόμο ο οποίος απαγορεύει την κατοχή κινητών τηλεφώνων και εξαρτημάτων τους μέσα στις φυλακές.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη συζήτηση είχε ξεκινήσει και στη χώρα μας μετά τη δεύτερη θεαματική απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι, η οποία είχε συντονιστεί χάρη στα κινητά τηλέφωνα που είχαν καταφέρει να βρουν οι δύο έγκλειστοι. Ωστόσο, τελικά το μέτρο της εγκατάστασης συσκευών μπλοκαρίσματος των κινητών τηλεφώνων είχε χαρακτηρίσει μη εφαρμόσιμο, με το επιχείρημα ότι λόγω της αρχιτεκτονικής δομής των φυλακών τα μηχανήματα αυτά θα εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία των κρατουμένων και του προσωπικού των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Σχόλια