Βρετανία: Ελαστικότερη γίνεται η νομοθεσία για το copyright

0

Για πρώτη φορά, σύντομα, οι Βρετανοί χρήστες θα μπορούν νομίμως να μεταφέρουν αρχεία από τα προσωπικά τους CD και DVD προς το Mp3 Player, τον υπολογιστή ή άλλες συσκευές τους. Η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να νομιμοποιήσει μια πρακτική που ακολουθούν χιλιάδες άτομα εδώ και χρόνια, με την ανοχή της μουσικής βιομηχανίας, υπό τον όρο της «προσωπικής χρήσης».

Η αλήθεια είναι ότι σε θέματα τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας η βρετανική νομοθεσία έχει μείνει λίγο «πίσω», αφού, εκτός από τη μεταφορά αρχείων μεταξύ των προσωπικών συσκευών του κάθε χρήστη, απαγορεύονται προς το παρόν και οι παρωδίες και οι χιουμοριστικές εκδοχές άλλων καλλιτεχνικών έργων. Για παράδειγμα, η παρωδία ενός δημοφιλούς τραγουδιού των Jay-Z και Alicia Keys, το βίντεο της οποίας είχε αφαιρεθεί από το YouTube τον Αύγουστο του 2010, κατόπιν διαμαρτυριών της δισκογραφικής EMI, θα μπορεί να κυκλοφορεί νομίμως.

Ακόμη, με το νέο καθεστώς, θα νομιμοποιηθεί η χρήση συσκευών αναπαραγωγής μουσικής με τεχνολογία cloud, η οποία -παρότι τη χρησιμοποιούν σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως Google, Apple, Amazon- μέχρι προσφάτως ήταν εκτός νόμου. Το ξεχωριστό στοιχείο των συσκευών cloud είναι ότι επιτρέπουν στο χρήστη να αναπαράγει την αγαπημένη του μουσική οποτεδήποτε, οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή.

Όριο των σκοπούμενων αλλαγών στη νομοθεσία θα είναι η ελεύθερη μεταφορά των αρχείων αλλά μόνο για προσωπική χρήση. Από τις αλλαγές η κυβέρνηση ελπίζει σε άνθηση των νέων τεχνολογιών, με εκτιμώμενο όφελος για την οικονομία της χώρας γύρω στα 8 δις λίρες.

Σχόλια