Βρετανία: Ελλείψεις στην κυβερνοπροστασία ζωτικών επιχειρήσεων

0

Η ένωση Chatham House κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αποδίδοντας μομφή σε δημόσιες επιχειρήσεις και σε κυβερνητικές υπηρεσίες για την ανεπαρκή προστασία τους απέναντι σε πιθανούς χάκερ.

Η κυβέρνηση πέρυσι ενέκρινε ένα σχέδιο χρηματοδότησης οργανισμών κοινής ωφέλειας, υπηρεσιών και δημοσίων επιχειρήσεων, με πακέτο ύψους 650 εκατομμυρίων λιρών, για την πρόληψη και καταστολή επιθέσεων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το think tank άσκησε κριτική στην ενέργεια αυτή επισημαίνοντας πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων τέτοιου είδους ανήκουν σε ιδιώτες-μετόχους, και συνεπώς η χρηματοδότηση δεν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό που διατίθεται. Πράγματι, μεγάλα τμήματα των επιχειρήσεων υποδομών, για παράδειγμα αυτές που ασχολούνται με την πυρηνική και ηλεκτρική ενέργεια, έχουν εκχωρηθεί σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Αντί όμως οι εταιρείες αυτές να είναι πιο συνειδητοποιημένες από τον δημόσιο τομέα για την προμήθεια προστατευτικών μηχανισμών κατά ενδεχόμενων επιθέσεων, συμβαίνει το αντίθετο. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής David Clemente, οι περισσότερες επιχειρήσεις προσέχουν το πρόβλημα μόνον αφού προκύψει και απειλήσει την ανταγωνιστική τους θέση στην αγορά, και η συνήθης αντίδραση είναι απλώς να ξοδέψουν χρήματα για τη συμπτωματική αντιμετώπιση-διόρθωση του προβλήματος.

Το πόρισμα κατηγορεί εν πολλοίς την κερδοσκοπική λογική των εταιρειών και την αποτυχία της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα ασφαλές προφίλ έναντι των κινδύνων που προκαλεί η έλλειψη ασφάλειας στα συστήματα κρίσιμων επιχειρήσεων εθνικού συμφέροντος. Ανάμεσα στις προτάσεις που διατυπώνονται στο κείμενο, είναι η σύσταση προς τις ιδιωτικές εταιρείες να εντάξουν το κόστος ανάπτυξης συστημάτων προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις στη στρατηγική ανάλυση κινδύνου, και η σύσταση προς την κυβέρνηση να λάβει ενεργητικότερο ρόλο στο δημόσιο διάλογο, ώστε να αυξηθεί η σχετική ενημέρωση και η συνειδητοποίηση των πολιτών.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση συμφωνεί ότι απαιτείται στενότερη συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο συγκεκριμένο θέμα. Στο πλαίσιο αυτό προτίθεται να ανακοινώσει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την κυβερνοπροστασία τον ερχόμενο μήνα.

Σχόλια