Βρετανία: Φυλάκιση σε ένορκο λόγω έρευνας στο διαδίκτυο για τον κατηγορούμενο

0

Η 34χρονη Theodora Dallas, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bedfordshire, κλήθηκε τον Ιούνιο του 2011 ως ένορκος στη δίκη του Barry Medlock. Η δίκη ενώπιον ποινικού δικαστηρίου του Λούτον αφορούσε την κατηγορία της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης. Η ένορκος δεν αντιστάθηκε στην ενστικτώδη κίνηση της αναζήτησης πληροφοριών για τον κατηγορούμενο στο Google και μάλιστα μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τους άλλους ενόρκους την επόμενη κιόλας μέρα. Ο αρμόδιος δικαστής διέκοψε αμέσως την δικαστική διαδικασία και η δίκη συνεχίστηκε με άλλο σώμα ενόρκων.

«Η ένορκος παρέβη συνειδητά τις ρητές εντολές που έδωσε ο δικαστής στο σώμα των ενόρκων, να μην ψάξουν δηλαδή στοιχεία για τον κατηγορούμενο στο διαδίκτυο. Είναι προφανής η ζημιά που προκαλεί η ενέργεια αυτή στην απονομή της δικαιοσύνης. Η κατάχρηση του διαδικτύου από τον ένορκο αποτελεί σοβαρό παράπτωμα και η ποινή φυλάκισης είναι πρακτικά αναπόφευκτη», σχολίασαν οι δικαστές που έκριναν την Dallas ένοχη για περιφρόνηση των δικαστικών διαδικασιών (contempt of the court). Οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση αναστολής της ποινής λέγοντας: «Οι άλλοι ένορκοι είχαν καταλάβει πλήρως την απαγόρευση αναζήτησης σχετικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Η συμπεριφορά της ενόρκου να ψάξει επανειλημμένα στο ίντερνετ ήταν κάθετα αντίθετη προς τον όρκο που είχε δώσει».

Η ίδια η –ελληνικής καταγωγής – Theodora Dallas ισχυρίστηκε ότι το μόνο που έκανε ήταν να αναζητήσει την έννοια της «βαριάς σωματικής βλάβης» στο διαδίκτυο. Κατόπιν πρόσθεσε στους όρους αναζήτησης την λέξη «Λούτον» και στα αποτελέσματα εμφανίστηκε ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας που ανέφερε ότι ο Medlock είχε υπάρξει στο παρελθόν ύποπτος βιασμού. Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι είχε αθωωθεί και αποκάλυπτε πληροφορίες για τον κατηγορούμενο που δεν είχαν προκύψει από την τρέχουσα δίκη.

Η Dallas παραδέχθηκε μέσω γραπτής δήλωσης προς τους δικαστές ότι μερικές φορές δεν κατανοεί πλήρως την αγγλική γλώσσα. «Δεν κατάλαβα ότι δεν είχα το δικαίωμα να κάνω αναζήτηση στο ίντερνετ. Δεν είχα καμία απολύτως πρόθεση να προκαταλάβω τους άλλους ενόρκους με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε να παρακούσω τις δικαστικές εντολές. Πραγματικά ζητώ συγγνώμη. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα δημιουργηθεί τέτοια αναστάτωση», ανέφερε στη γραπτή δήλωσή της. Εξαιτίας των γεγονότων η Dallas έχασε την θέση της ως πανεπιστημιακής διδάσκουσας, ενώ ισχυρίστηκε ότι έπεσε σε κατάθλιψη.

Οι δικαστές που καταδίκασαν την ένορκο παραδέχθηκαν ότι είναι δύσκολη η στάθμιση σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς η χρήση του διαδικτύου είναι αυτονόητη δραστηριότητα σήμερα.

Σχόλια