Βρετανία: νόμιμη η απόλυση εργαζομένου λόγω σχολίων στο Facebook

0

Οι δικαστές θεώρησαν ότι η ανάρτηση τέτοιου είδους χαρακτηρισμών μπορούν να θεωρηθούν σαν μορφή εκφοβισμού (bullying) του συναδέλφου, τα οποία ισοδυναμούν με εκφοβισμό στον πραγματικό εργασιακό χώρο, εφόσον εκφέρονται δημόσια σε κοινωνικό δίκτυο.

Ειδικότερα, στην υπόθεση Teggart v. TeleTech UK Limited, ο εργαζόμενος Teggart ανάρτησε προσβλητικά σχόλια για μία συνάδελφό του στο προφίλ του στο Facebook. Η ανάρτηση έγινε εκτός ωραρίου εργασίας και από τον προσωπικό υπολογιστή στο σπίτι του Teggart. Η εργαζομένη, που θιγόταν από την προσβλητική ανάρτηση, αναστατώθηκε και απευθύνθηκε στην διοίκηση της εταιρείας TeleTech, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει από τον ίδιο τον Teggart να τα διαγράψει. Ο εργαζόμενος παραπέμφθηκε σε πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο τον έθεσε αρχικά σε αναστολή καθηκόντων και έπειτα τον απέλυσε.

Το διαιτητικό δικαστήριο θεώρησε ότι τα σχόλια του Teggart, έστω και διατυπωμένα μέσω του κοινωνικού δικτύου, ήταν αρκετά προσβλητικά και συνιστούσαν εκφοβισμό και παρενόχληση της συναδέλφου του. Ο Teggart υποστήριξε ότι τα σχόλιά του ήταν απλώς ένα παρατραβηγμένο αστείο και ότι η απόλυση βάσει αυτών προσβάλλει το θεμελιώδες δικαίωμα της ιδιωτικότητας, εφόσον τα σχόλια έγιναν σε μία ιδιωτική στιγμή και κατευθύνονταν στον προσωπικό κύκλο των φίλων του στο Facebook. Το δικαστήριο, ωστόσο, δεν πείστηκε από αυτό το επιχείρημα τονίζοντας τα εξής: «Όταν ο κύριος Teggart προχώρησε στην ανάρτηση αυτών των σχολίων στο Facebook, έτσι ώστε τα μέλη του κοινωνικού δικτύου να μπορούν να τα δουν, απώλεσε κάθε δικαίωμα να θεωρούνται τα σχόλιά του μέρος ιδιωτικής συζήτησης».