Βρετανία: Προ των πυλών ο «Μεγάλος Αδελφός» στο Διαδίκτυο

0

Αποφασισμένο να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα επιβάλλουν στις εταιρίες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να συλλέγουν και να διακρατούν αρχεία των επικοινωνιών των πελατών τους από μεγάλη γκάμα διαδικτυακών πηγών, όπως οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα chatrooms ή ακόμα και τα online παιχνίδια, εμφανίζεται το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Παρά τις αντιδράσεις του 40% των πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου για διαβούλευση επί του θέματος, οι πιέσεις Αστυνομίας και Μυστικών Υπηρεσιών –στο όνομα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας και ιδίως της τρομοκρατίας– αποδεικνύονται αρκούντως ισχυρές, ώστε να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση των μέτρων.
Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων που θα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, αλλά να υποχρεωθούν οι εταιρίες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να κρατούν αρχεία κάθε επαφής. Αυτό που ενδιαφέρει, λένε οι ίδιες πηγές, δεν είναι τόσο το περιεχόμενο μιας διαδικτυακής συνομιλίας όσο αυτή καθαυτή η πραγματοποίησή της.
Από τεχνικής πλευράς, μια τέτοια νομοθετική πρόβλεψη χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα απαιτητική, γι’ αυτό και το κόστος της αναμένεται να φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια λίρες, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων των εταιριών για τις πρόσθετες δράσεις στις οποίες θα απαιτηθεί να προβούν. «Τα στοιχεία από τις τηλεπικοινωνιακές επαφές είναι κρίσιμα για τη μάχη κατά του εγκλήματος και τη διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών. Πρόκειται για ένα πεδίο εξόχως τεχνικό, που απαιτεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και διασφάλισης των δυνατοτήτων της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Χάνσον.

Σχόλια