Βρετανία: Προ των πυλών τα μέτρα κατά του παράνομου διαμοιρασμού αρχείων

0

Η πολυσυζητημένη διάταξη που προβλέπει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου θα χάνουν τη σύνδεσή τους όταν προβαίνουν σε παράνομο διαμοιρασμό αρχείων είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία του νέου υπό κατάρτιση νόμου για την Ψηφιακή Οικονομία, που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται αρχικά ένα στάδιο εκπαίδευσης των καταναλωτών. Όσοι διαπιστώνεται ότι κατεβάζουν στον υπολογιστή τους παράνομο περιεχόμενο, θα λαμβάνουν ενημερωτική-προειδοποιητική επιστολή. Αν αυτό δεν αποδειχθεί αρκετό, από την άνοιξη του 2011 θα τεθούν σε ισχύ τεχνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας διακοπής της σύνδεσης όσων προβαίνουν κατ’ εξακολούθηση σε παράνομο διαμοιρασμό αρχείων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ρύθμιση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους εκπροσώπους της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας. Αντιθέτως, η μη κυβερνητική οργάνωση Open Rights Group κάλεσε τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τους βουλευτές της περιοχής τους και να τους πιέσουν να αντιδράσουν στο προωθούμενο νομοσχέδιο.
Ο νόμος προχωρά επίσης στην καθιέρωση συστήματος κατηγοριοποίησης των βιντεοπαιχνιδιών, ενώ αναμορφώνει το φάσμα των συχνοτήτων και αναθέτει στη βρετανική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (Ofcom) να αξιολογεί την εθνική τηλεπικοινωνιακή υποδομή κάθε δύο χρόνια.

Σχόλια